Rrotullimi i Planetit Mars po përshpejtohet, shkencëtarët nuk janë të sigurt...

Rrotullimi i Planetit Mars po përshpejtohet, shkencëtarët nuk janë të sigurt pse

157
SHPËRNDAJE

Marsi po rrotullohet më shpejt dhe ditët e tij gradualisht po shkurtohen, kanë zbuluar shkencëtarët. Planeti i kuq e përshpejton rrotullimin e tij me rreth katër milisekonda në vit, kjo është arsyeja pse ditët përfundojnë një fraksion të milisekondës më herët.

Siç tregojnë këto matje, ndryshimet janë delikate, por shkencëtarët që i vëzhguan ato nuk janë të sigurt se çfarë i shkakton ato.

Shkaqet e mundshme mund të jenë akumulimi i akullit në kapakët polare të planetit ose rritja pas akullnajave, kur masat tokësore ngrihen pasi mbulohen nga akulli, shkruan Sky News.

NASA pretendon se zhvendosje të tilla në masën e planetit mund të shkaktojnë përshpejtimin e tij. Shkencëtarët zbuluan ndryshimin në shpejtësinë e rrotullimit duke përdorur të dhënat nga anija kozmike InSight Mars e NASA-s, e cila operoi në sipërfaqen e Marsit për katër vjet derisa i mbaroi fuqia dhjetorin e kaluar. Sébastien Le Meistre, autori kryesor i punimit që dokumenton gjetjet, të botuar në revistën Nature, tha se variacionet ishin “vetëm disa dhjetëra centimetra gjatë një viti marsian“.

Duhet një kohë shumë e gjatë dhe shumë të dhëna para se të mund t’i shohim këto ndryshime,” shtoi ai. Gazeta shqyrtoi të dhënat nga 900 ditët e para të zbarkimit InSight në Mars. Teknologjia e avancuar e radios së anijes kozmike, së bashku me Deep Space Network të NASA-s (një grup ndërkombëtar i antenave gjigante të radios në Tokë), punuan së bashku për t’u ofruar shkencëtarëve të dhënat më të sakta.

Ata do të transmetonin një sinjal radio në tokëzues duke përdorur antena, të cilat më pas do të reflektoheshin përsëri në Tokë. Kur shkencëtarët morën sinjalin e reflektuar, ata do të kërkonin ndryshime të vogla në frekuencë për të përcaktuar se sa shpejt po rrotullohej Marsi. Le Maistre theksoi se “eksperimenti historik” është vetëm maja e ajsbergut në lidhje me të dhënat e mbledhura nga “InSight”

S'KA KOMENTE