Arabia Saudite po ndërton një vendpushim skish në shkretëtirë! 

Resorti i skive, Trojena, do të jetë i disponueshëm për skiatorët për tre muaj çdo vit, ndërsa pjesën tjetër të kohës turistët do të mund të bëjnë sporte ujore dhe çiklizëm malor. Asgjë nuk mund të jetë më larg nga imazhi që shumica e njerëzve kanë për Arabinë Saudite sesa një vend i çudirave të dimrit. E megjithatë vendi po ndërton pikërisht atë brenda maleve të Neom, “qytetin e së ardhmes” të tij prej 461 miliardë eurosh (500 miliardë dollarë).

Ky projekt i ri urban po ndërtohet në rajonin veriperëndimor të vendit, në provincën e Tabuk-ut. Ai do të presë një vendpushim skijimi të botës tjetër të quajtur Trojena, që paraqet një përzierje të arkitekturës marramendëse reale dhe virtuale, një liqen të krijuar nga njeriu dhe pamje magjepsëse. Ideja për të bërë ski në shpatet e Neom të Arabisë Saudite tingëllon qesharake dhe megjithatë Clark Williams, i cili menaxhon Marketingun dhe Komunikimin për Neom, thotë se është më e lehtë nga sa mund të mendoni. “Njerëzit shkojnë sikur, prisni një minutë, ka borë në Arabinë Saudite?”, thotë Williams. “E vërteta është se na duhen vetëm -3 gradë Celsius për të krijuar borë në Neom dhe ne mund ta bëjmë këtë për tre muaj të vitit.”

Në malet afër Neomit, temperatura natyrisht bie nën 0 gradë në dimër. Me turizmin e qëndrueshëm në mendje, ndërtuesit e Trojenës pohojnë se po fokusohen në minimizimin e përdorimit të ujit dhe maksimizimin e rikuperimit të ujit kur bëjnë borë. “Në prodhimin tonë të borës, ne do të përdorim sa më shumë burime të qëndrueshme, pavarësisht nëse është energjia diellore ose nëse është energjia e erës,” shpjegon Williams. “Ne gjithashtu do të përdorim ujin nga impianti ynë i shkripëzimit, i cili është një zgjidhje e fundit dhe ne po përpiqemi të mbledhim sa më shumë ujë nga shkrirja (bora) të jetë e mundur.” Ky ujë do të riqarkullohej përsëri në sistem që krijon pluhurin për shpatet e resortit, sipas Williams.

Ndërsa dimri ofron mundësinë për të skijuar në shpatet prej 36 kilometrash të Trojenës, njerëzit do të jenë në gjendje të shijojnë liqenin e krijuar nga njeriu dhe të praktikojnë të gjitha llojet e sporteve ujore atje, si dhe çiklizmin malor, gjatë pjesës tjetër të vitit. Në verë, kur Gjiri bëhet vërtet i nxehtë, vendasit do të jenë në gjendje të freskohen në Trojena, ku temperatura mesatare është rreth 10 gradë më e ulët se në qytetet e tjera saudite dhe nuk ka lagështi.

Trojena është vetëm një nga katër pjesët kryesore të Neom. Pritet gjithashtu të shfaqë ishullin luksoz të Sindalah në Detin e Kuq – destinacioni i parë që do të hapet në 2024 – OXAGON, një metropol industrial futuristik, lundrues dhe THE LINE, një qytet 170 kilometra i gjatë që përfundimisht do të strehonte deri në 9 milionë banorë.

“Neom është një nga megaprojektet që u njoftua si pjesë e vizionit të Princit të Kurorës saudit për vitin 2030,” thotë Niall Gibbons, Shefi i Turizmit të Neom. “Është përmasat e Belgjikës dhe do të mirëpresin afërsisht 3.5 milionë turistë deri në vitin 2030”. Fillimisht, Neom do të fokusohet në turizmin lokal dhe më vonë do të zgjerohet te vizitorët ndërkombëtarë, me 60 për qind të njerëzve që vijnë nga jashtë Arabisë Saudite deri në vitin 2030, sipas Gibbons.

Neom planifikon të jetë 100 për qind i fuqizuar nga energjia e pastër dhe të rezervojë 95 për qind të territorit të tij për natyrën. Projektet e rihapjes në zonë kanë filluar tashmë, thotë Gibbons, me oriksin dhe strucët e egër të rifutur në shkretëtirë dhe “duke sjellë në jetë foshnjat e tyre të para këtë vit”.