Suedia po nderton autostraden e pare elektrike ne bote

Suedia po nderton autostraden e pare elektrike ne bote

252
SHPËRNDAJE

Suedia po ndërton autostradën e parë elektrike në botë, e cila do të lejojë makinat dhe kamionët të rimbushen ndërsa lëvizin.

‘E-autostrada’ do të ndërtohet përgjatë 13 miljeve të rrugës evropiane E20 e cila lidh Hallsberg dhe Örebro, të vendosura midis tre qyteteve kryesore të Suedisë, Stokholmit, Gothenburg dhe Malmö.

Ai vjen pasi Bashkimi Evropian miratoi një ligj muajin e kaluar që kërkon që të gjitha makinat e reja të shitura të kenë zero emetime CO2 nga viti 2035. Projekti është në fazën e prokurimit dhe pritet të ndërtohet deri në vitin 2025, sipas Euronews.

Metoda e tarifimit për autostradën nuk është vendosur, por ekzistojnë tre lloje të metodave të tarifimit: sistemi katenar, sistemi induktiv dhe sistemi përçues.

Sistemi i katenarisë mund të përdoret vetëm për automjete të rënda, sepse përdor telat e sipërm për të siguruar energji elektrike për një lloj të veçantë autobusi ose tramvaji.

Karikimi i përçueshëm funksionon si një karikues me valë për telefonat inteligjentë me automjetet elektrike që marrin energji nga një bllok ose pllakë në rrugë.

Ndërkohë, sistemi i karikimit induktiv përdor pajisje të groposura poshtë rrugës që dërgojnë energji elektrike në një spirale në automjetin elektrik.

S'KA KOMENTE