Dete dhe oqeane të gjelbër/ Cili është shkaku i këtyre ndryshimeve?

Dete dhe oqeane të gjelbër/ Cili është shkaku i këtyre ndryshimeve?

88
SHPËRNDAJE

Ujërat e planetit janë gjithnjë e më pak blu: ky ndryshim është për shkak të fitoplanktonit, një mikroalgë jo toksike që po përhapet për shkak të nxehtësisë së jashtëzakonshme dhe më gjerë.

Rritja e temperaturave po ndryshon ngjyrën e deteve dhe oqeaneve. Gjithnjë e më i gjelbër, ky ndryshim është për shkak të fitoplanktonit, një mikroalgë jo toksike e cila po përhapet për shkak të nxehtësisë së jashtëzakonshme.

Fenomeni ka prekur së fundmi Gjirin e Napolit, por prek 56% të sipërfaqes globale të detit, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Nature.

Dyshimet për t’u zgjidhur Shkencëtarët duhet ende të përcaktojnë saktësisht natyrën e këtij transformimi dhe ndikimin e tij në shëndetin e oqeanit, por “shofer është ndoshta ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njeriu “, raportojnë studiuesit. “Tani nuk janë vetëm modelet që parashikojnë se këto ndryshime do të ndodhin – komentoi bashkëautorja e studimit Stephanie Dutkiewicz nga MIT – tani ne po i shohim ato të ndodhin para syve tanë”.

S'KA KOMENTE