Ballina Shqiperia ime Mijëra studentë protestojnë në Athinë

Mijëra studentë protestojnë në Athinë

Studentët grekë organizuan të enjten protesta në Athinë kundër planeve të qeverisë për të lejuar universitetet private të funksionojnë në vend, ku arsimi i lartë shtetëror është falas.

Qeveria konservatore pritet të dorëzojë projektligjin në Parlament këtë muaj në një lëvizje historike që do të kërkojë heqjen e një ndalimi në kushtetutë. Projektligji do të lejojë funksionimin e degëve private të universiteteve të huaja në vend, ku aktualisht universitetet shtetërore janë të lira të ndiqen nga grekët.

Protestuesit mbanin pankarta ku shkruhej “Arsimi nuk është mall”, ndërsa marshuan drejt parlamentit të kryeqytetit. Policia hodhi gaz lotsjellës drejt turmës pasi protestuesit u përpoqën të sulmonin një kordon policie përpara ndërtesës.

Zyrtarët e qeverisë thanë se reforma do t’i japë fund monopolit mbi arsimin shtetëror, do të forcojë ekonominë duke tërhequr studentë nga jashtë dhe do të lejojë studentët grekë të studiojnë në shtëpi. Kritikët e projekt-ligjit, duke përfshirë studentët, thonë se ai sfidon të drejtat kushtetuese për arsimin falas dhe vendos fitimin përpara arsimit publik. Nga ana tjetër qeveria tha se reforma do të përfshijë rritjen e fondeve për universitetet shtetërore.