Ballina Bota Mijëra fermerë gjermanë zbresin me traktorë në rrugët e Berlinit për të...

Mijëra fermerë gjermanë zbresin me traktorë në rrugët e Berlinit për të protestuar

Mijëra fermerë gjermanë të zemëruar me qindra traktorë zbritën në Berlin të hënën (18 dhjetor) për të protestuar kundër shkurtimeve të planifikuara të subvencioneve për naftën bujqësore dhe taksave rrugore për automjetet bujqësore.

Qeveria e Gjermanisë përballet me thirrje për të ndihmuar fermerët dhe blerësit e makinave duke rishikuar shkurtimet e detyruara nga një vendim gjykate që i heq qeverisë një buxhet prej 60 miliardë euro

Një lëvizje e koalicionit për t’i dhënë fund subvencioneve për naftën bujqësore tërhoqi kritika nga ligjvënësi i Gjelbër dhe Ministri i Bujqësisë Cem Ozdemir dhe nga ligjvënësit që i përkasin liberalëve miqësorë ndaj biznesit të Ministrit të Financave, Christian Lindner.

Konservatorët e opozitës dhe socialdemokratët e kancelarit Olaf Scholz kritikuan gjithashtu vendimin për t’i dhënë fund, pa paralajmërim paraprak, një program që paguante subvencione për blerësit e automjeteve të reja elektrike, ndërsa kritikët thonë se masa do të godiste prodhuesit gjermanë të makinave që tashmë po luftojnë në konkurrencë me kinezët dhe SHBA.

Kritika nxjerr në pah koston politike të imponuar ndaj një koalicioni tashmë të përçarë nga vendimi i Gjykatës Kushtetuese, i cili dëmtoi buxhetin e vitit 2023 dhe vonoi me javë një marrëveshje për një buxhet për vitin e ardhshëm.

Me liri veprimi të kufizuar financiar, tre partitë e koalicionit, të kufizuara nga pikëpamjet e ndryshme mbi korrektësinë fiskale dhe nevojat e shpenzimeve të qeverisë, iu deshën javë të tëra për të rënë dakord për një zëvendësim të buxhetit.

Fermerët në protestën në Berlin thanë se shumica e fermave ishin të drejtuara nga familja dhe tashmë punonin me marzhe të vogla dhe se kostot shtesë do t’i detyronin ata të mbyllnin bizneset e tyre.

Ozdemir tha më herët se alternativa e vetme për mbajtjen e subvencionit për naftën bujqësore ishte mbyllja e fermave.