Ballina Bota Greqia ashperson qendrim ndaj Shqipërisë:Çështja e integrimit do të lidhet me Belerin

Greqia ashperson qendrim ndaj Shqipërisë:Çështja e integrimit do të lidhet me Belerin

Greqia ashpërson qëndrimin e saj në lidhje me kushtet për anëtarësimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian dhe rastin e Fredis Beleri. Në një deklaratë me shkrim në kuadër të mbledhjes së Komitetit të Përfaqësuesve të Përhershëm të BE-së. (COREPER), Greqia thekson se çështja e betimit të kryebashkiakut të zgjedhur të Himarës do të jetë kusht për të ardhmen e procesit të anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian.
Krahas kësaj, në deklaratë theksohet se tani e tutje për Athinën, çështja e pranimit të Shqipërisë në BE do të shihet e lidhur me qëndrimin që Tirana do të tregojë për çështjen Beleri, të cilën pala greke e konsideron si provë të shkeljes së kushteve që duhet të plotësojë një shtet kandidat për anëtarësim në bllok.

Deklarata në fjalë shoqëron letrën, e cila është miratuar dhe dërguar në Tiranë, duke përbërë – thjesht proceduralisht – hapin e parë për fillimin e negociatave me BE-në. për pesë kapituj themelorë.

Kujtohet se pak javë më parë Athina kishte bllokuar letrën për të dhënë një “sinjal” lidhur me çështjet që e shqetësojnë në lidhje me Shqipërinë. Në këtë kohë, Athina mori presion shumë të fortë si nga Gjermania, ashtu edhe nga presidenca spanjolle për të ndryshuar qëndrimin e saj.
Megjithatë, sipas burimeve të mirëinformuara të cilave iu referohet media greke, Greqia nuk ka ndërmend të tërhiqet, pasi pretendon se ndalimi 7 mujor i Belerit për t’u betuar si kryebashkiak i Himarës është një shkelje e drejtpërdrejtë e shtetit të së drejtës siç përshkruhet nga traktatet evropiane dhe evropiane.