Ballina Shqiperia ime Cigaret elektronike, OBSH: Janë të dëmshme per perdoruesit dhe jo efektive per te...

Cigaret elektronike, OBSH: Janë të dëmshme per perdoruesit dhe jo efektive per te lene duahanin

Menaxheri i promovimit të shëndetit: Sapo industria e duhanit vëren një rënie të duhanpirësve, përpiqet të rekrutojë të rinj, dhe tani e bën këtë përmes cigareve elektronike.

Cigaret elektronike janë të dëmshme dhe janë të njohura në mesin e të rinjve.

OBSH ngre alarmin, duke paralajmëruar se është e nevojshme dhe urgjente të rregullohet përdorimi i cigareve elektronike (deri më sot, 88 vende nuk e kanë bërë ende këtë). Me fushatë marketingu agresive, të cilat përdorin personazhe vizatimorë, shije dhe aroma gjithmonë të reja, industria e duhanit po i shtyn cigaret elektronike në vëmendjen e shumë të rinjve. Nëpërmjet mediave sociale dhe influencuesve, këto produkte arrijnë një objektiv të konsumatorëve të moshës 8 vjeç e lart. OBSH rekrutoni duhanpirës mes të rinjve.

Këto cigare, të cilat janë absolutisht joefektive për të lënë duhanin, në kundërshtim me atë që deklarojnë ata që i projektuan, kanë efekte të dëmshme në shëndet. Industria e duhanit është përgjegjëse për 8 milionë vdekje në vit.

Taktika e kësaj industrie është që sapo zbulon një rënie të duhanpirësve, përpiqet të rekrutojë të rinj dhe për ta bërë këtë tani promovon cigaret. Kështu të rinjtë bëhen viktima të atyre që i inkurajojnë të “vape”.. Nuk është rastësi që OBSH ka zbuluar një rritje të qartë të përdorimit të cigareve elektronike tek të rinjtë.

Në Kanada, për shembull, shkalla e përdorimit midis të rinjve 16-19 vjeç u dyfishua midis 2017 dhe 2022 dhe u trefishua midis të rinjve në Britaninë e Madhe gjatë tre viteve të fundit. Edhe pse efektet afatgjata shëndetësore nuk dihen plotësisht, OBSH kujton se cigaret elektronike përmbajnë nikotinë dhe gjenerojnë substanca toksike, disa prej të cilave janë dihet se shkakton kancer ose rrit rrezikun e çrregullimeve të zemrës dhe mushkërive.Në fund, nënvizohet se përdorimi i cigareve elektronike në moshë të re mund të ndikojë në zhvillimin e trurit dhe të çojë në paaftësi në të mësuar.