Ballina Bota Trafik objektesh antike me vlerë miliona euro, policia greke në kërkim të...

Trafik objektesh antike me vlerë miliona euro, policia greke në kërkim të shqiptarit

Monedha

Një tregtare misterioze, e cila krahun e saj të djathtë ka shqiptarin “Xhoni” që trafikon objekte të lashta me vlera të paçmueshme historike në rrjetet nëntokësore të koleksionistëve, po përpiqet të lokalizojë policia greke. Takimi i “artë”, i organizuar nga dyshja misterioze me blerësit në ‘Taekëndo’ në Palio Faliro, shkoi keq në minutën e fundit, pasi policia zbuloi thesarin e 31 objekteve antike mes tyre dhe një monedhë ari që përshkruan Panën, e cila në ankandet zvicerane dhe amerikane është shitur për 4,400,000 franga zvicerane dhe 6,000,000 dollarë respektivisht.

Siç duket edhe nga shkresat e çështjes, policia prej disa kohësh po heton rastin e një organizate kriminale, anëtarët e së cilës janë një burrë me origjinë shqiptare, i quajtur “Xhoni” dhe një grua për të cilën informacionet thuhej se ajo në mënyrë të paligjshme zotëron një numër të madh antikash, të cilat synon t’i nxjerrë në shitje në të ardhmen e afërt dhe është aktive në rajonet më të gjera të Athinë dhe Greqisë veriore.
Madje, burimet thanë se për rastin në hetim, në orën 9:30 të mëngjesit të datës 16 shtator, do të zhvillohej një takim mes të dyve, në ambientet e Stadiumit Olimpik “Taekëndo” në Palio Faliro, Athinë, për të kryer blerjen dhe shitjen e antikave me blerës të panjohur. Oficerët e policisë pa humbur kohë kanë ngritur menjëherë një grup të posaçëm për lokalizimin e saktë të pikës së takimit dhe arrestimin e autorëve. Grupi operativ ka shkuar në vendngjarje në orën 09:30, ku ka gjetur në një vend të dukshëm 31 objekte antike, mes tyre edhe një monedhë floriri, por nuk është gjetur asnjë person, pavarësisht kërkimeve të kujdesshme që kanë kryer në zonën përreth.

Monedha iu tregua një arkeologu kompetent të Muzeut Numizmatik të Athinës, i cili u shpreh se ajo hyn në dispozitat mbrojtëse të ligjit 4858/2021 dhe se ka një vlerë të madhe ekonomike dhe kulturore për shkak të rrallësisë së saj. Në veçanti, nga arkeologu u karakterizua si një “monedhë e rrallë ari-stater i Pantikapaionit”.

Kjo monedhë duket se vjen nga qyteti antik Pantikapaion, një koloni greke e Gadishullit Taurik të Detit të Zi (Krimeja e sotme) dhe daton në shekullin e katërt (IV) para Krishtit. E rrallë qëndron në faktin se “Panas” i paraqitur nuk është i kthyer në profil, por paraqitet forma ballore e fytyrës së tij. Në fakt, për shkak të faktit se ajo është rrallë, dy monedha të përputhshme janë shitur në ankande nga shtëpi ankandesh si Numismatica Ars Classica në Zvicër në të kaluarën për shumën prej 4,400,000 franga zvicerane dhe për shumën 6,000,000 dollarë respektivisht. Të gjitha objektet janë fotografuar nga një ekip kompetent i Drejtorisë së Hetimeve Kriminale dhe do t’i dorëzohen për ruajtje dhe vlerësim përfundimtar Muzeut Arkeologjik të Pireut si dhe Muzeut Numizmatik të Athinës.