Ballina Bota Mbi 50 milion njerëz do të vdesin! Ekspertët paralajmërojnë për një tjetër...

Mbi 50 milion njerëz do të vdesin! Ekspertët paralajmërojnë për një tjetër pandemi, do jetë më vdekjeprurëse se Covid-19

Pandemia e Covid-19 ka qenë një nga pandemitë më vdekjeprurëse në historinë e njerëzimit.

Përhapja e virusit ishte aq shkatërruese dhe e shpejtë, sa Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e cilësoi atë si një pandemi. Emri ‘pandemi’ u jepet vetëm atyre viruseve që janë në gjendje të shkaktojnë shkatërrime shëndetësore në mbarë botën. Virusi Covid-19 jo vetëm që mbart aftësinë për t’u përhapur më shpejt midis njerëzve, por gjithashtu ka fuqinë të ndryshojë më shpejt se çdo virus tjetër që natyra ka dëshmuar ndonjëherë.

Ekspertët paralajmërojnë se pandemia e ardhshme mund të jetë shkatërruese

Pavarësisht sfidave të vazhdueshme, ekspertët tashmë po japin alarmin për një tjetër pandemi. Ata paralajmërojnë se pandemia e ardhshme mund të jetë edhe më vdekjeprurëse dhe shkatërruese se Covid-19. Në një raport të fundit, zyrtarët e Mbretërisë së Bashkuar kanë thënë se profesionistët e kujdesit shëndetësor të vendit, tani janë duke u përgatitur për një pandemi të re të mundshme të njohur si “Sëmundja X”.

Sipas raporteve, ekspertët kanë paralajmëruar se ky virus i ri mund të ketë një ndikim të ngjashëm me gripin shkatërrues spanjoll të viteve 1918-1920.

Çfarë po parashikojnë ekspertët për “Sëmundjen X”.

Shqetësimet në lidhje me “Sëmundjen X”, një term i krijuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, po ngrihen nga profesionistët mjekësorë. Ata lëshuan një paralajmërim se kjo pandemi e ardhshme mund të shkaktojë 20 herë më shumë vdekje sesa koronavirusi.

OBSH përdori për herë të parë termin “Sëmundja X” në vitin 2018, një vit para se epidemia e Covid-19 të bënte kërdinë në glob. Është një nga “Sëmundjet prioritare” në “listën e printimit blu” të OBSH-së që mund të nisë pandeminë e ardhshme vdekjeprurëse, së bashku me Ebolën, SARS-in dhe Zikën.

Kate Bingham, e cila shërbeu si kryetare e Task Forcës së Vaksinave në Mbretërinë e Bashkuar nga maji deri në dhjetor 2020, deklaroi se sipas statistikave, Sëmundja X pritet të godasë botën së shpejti dhe mund të jetë dukshëm më e rrezikshme se COVID-19.

Sipas ekspertëve, sëmundja X mund të rezultojë në deri në 50 milionë vdekje.

Për të qenë të sigurt, ekspertët thanë se bota do të duhet të përgatitet për masat e vaksinimit masiv dhe të dorëzojë dozat në kohë rekord. Ekspertët mendojnë se vetëm vaksinimi mund të parandalojë përhapjen e virusit.

Ekspertët kanë paralajmëruar se sëmundja X mund të vijë nga cilido prej mijëra viruseve që aktualisht po ndryshojnë në natyrë. Të gjitha këto mutacione të virusit kanë potencialin të evoluojnë në pandemi.

Duke folur për Daily Mail, ekspertët thanë: Në një farë kuptimi, ne patëm fat me Covid-19, pavarësisht faktit se ai shkaktoi 20 milionë ose më shumë vdekje në të gjithë botën. Çështja është se shumica dërrmuese e njerëzve të infektuar me virus ia dolën mbanë. Imagjinoni se sëmundja X është po aq infektive sa fruthi me shkallën e vdekshmërisë së Ebolës [67%]. Diku në botë, ajo po përsëritet dhe herët a vonë, dikush do të fillojë të sëmuret.

Ekspertët kanë theksuar gjithashtu se shkatërrimi i vazhdueshëm i miliona hektarëve të habitatit natyror çdo vit, po kontribuon në këtë rritje.

Sëmundja X mund të jetë më fatale dhe të përhapet edhe më shpejt se ajo që pamë me Covid-19.

A ka ndonjë vaksinë që mund të shpëtojë njerëzit nga sëmundja X? Ekspertët thanë se për Sëmundjen X, aktualisht nuk ka vaksina të miratuara.

Sipas disa profesionistëve të shëndetit publik, Sëmundja e ardhshme X do të jetë zoonotike, që do të thotë se do të fillojë te kafshët shtëpiake ose të egra përpara se të përhapet tek njerëzit, si Ebola, HIV/AIDS dhe Covid-19.