Mallrat kineze “pushtojnë” Shqipërinë! 

Mallrat kineze “pushtojnë” Shqipërinë! 

59
SHPËRNDAJE

Peshën më të madhe të importeve në Shqipëri e zë Kina, duke pësuar e një rritje të konsiderueshme në 7 muajt e parë të 2023. Duke ju referuar të dhënave nga Instituti i Statistikave, Kina ka arritur në 34.5%, ndërsa e dyta është zvicrra me 79.5% e SHBA në 45.6%.

Ndërsa duke krahasuar me korrikun e 2022, përsëri Kina ka pësuar rritjen më të madhe të importeve duke arritur në 10.1%, Gjermania 6.5% dhe SHBA 28.2%.

Por cilat janë mallrat apo shërbimet që kanë kontribuar në këtë rritje dhe çfarë importohet më së shumti?

Të njëjtat të dhëna nga INSTAT, raportojnë se nga Kina importohet më shumë Makineri, pajisje dhe pjesë ndërtimi, nga ku shifrat arrijnë në 28.713 milionë lekë në korrikun e këtij vit inga 19.283 që ishte korrikun e kaluar.

Grupi i tekstileve dhe këpucëve arrijnë në shifrën e rreth 7 milionë lekëve, dhe grupi i tretë janë materialet e ndërtimit dhe metale ku në korrikun e këtij viti arrijnë shifrën e 7.525 milionë lekëve nga ku korrikun e kaluar ka arritur në 4.667 lekëve.

Parë në vlerë totale, në periudhën Janar-Korrik2022 nga Kina janë importuar 40.593 lekë, ndërsa të njëjtën periudhë në këtë vit ka arritur në 54.593 milionë lekë.

SCAN

S'KA KOMENTE