Shpikjet e Xhejms Vat

Shpikjet e Xhejms Vat

7640
SHPËRNDAJE

Xhejms Vat 1736- 1819 ishte nje inxhinier skocez i cili ne vitin 1769 permiresoi motorrin me avull.

Keshtu makinerite mund te viheshin ne pune edhe pa uje.

Ndërsa punonte si  prodhues instrumentesh  në Universitetin e Glasgout, Watt u interesua për teknologjinë e motorëve me avull. Ai e kuptoi se dizenjot bashkëkohore të motorit harxhonin një pjesë të madhe të energjisë duke përsëritur ftohjen dhe ngrohjen e cilindrit. Watt paraqiti një zgjerim të projektimit, kondensator të veçantë, i cili shmangte këtë humbje të energjisë dhe rriti rrënjësisht fuqinë, efikasitetin dhe kosto-efektivitetin e motorëve me avull. Përfundimisht ai përshtati motorin e tij për të prodhuar lëvizje rrotulluese, duke zgjeruar në masë të madhe përdorimin e saj përtej pompimit të ujit.

Watt u përpoq të komercializonte shpikjen e tij, por pati vështirësi të mëdha financiare derisa hyri në partneritet me Matthew Boulton në vitin 1775. Firma e re e Boulton dhe Watt përfundimisht ishte shumë e suksesshme dhe Watt u bë një njeri i pasur. Në pensionin e tij, Watt vazhdoi të zhvillonte shpikje të reja edhe pse asnjë prej tyre nuk ishte aq i rëndësishëm sa puna e tij me avull. Ai vdiq në 1819 në moshën 83 vjeçare.

Ai zhvilloi konceptin e kuajve, dhe njësia SI e fuqisë, watt, u emërua pas tij.

S'KA KOMENTE