Rafineria e naftës në Ballsh do të shndërrohet në termocentral solare 100...

Rafineria e naftës në Ballsh do të shndërrohet në termocentral solare 100 MW – KM miratoi ndërtimin e parkut fotovoltaik

7248
SHPËRNDAJE

Këshilli i Ministrave miratoi ndërtimin e një parku fotovoltaik në vendin e rafinerisë së braktisur të naftës në Ballsh në jug të Shqipërisë. Pronari aktual Shijaku po e çmonton objektin në skrap. Fabrika prodhonte kryesisht bitum në fazën e fundit. U shndërrua në një mal me borxhe ndërsa pushteti vendor dhe punëtorët mbetën pa të ardhura bën me dije Balkan Green Energy.

Filiali i Shijakut, Greennat Solar Park Ballsh, ka tani një mundësi për të transformuar vendin duke instaluar një termocentral 100 MW. Kushtet janë të ngjashme me marrëveshjen e mëparshme të qeverisë me zhvilluesit e projekteve të energjisë diellore Blue-1 dhe Blue-2, edhe në qarkun e Fierit. Zona po kthehet në një qendër për investime në fotovoltaikë.

Projekti i energjisë së rinovueshme në vendndodhjen e ish-rafinerisë në bashkinë Mallakastër nuk është objekt i asnjë mase mbështetëse, thuhet në njoftim. Qeveria tha se pret që objekti të ndërtohet brenda 60 muajve. Mund të funksionojë për 49 vjet.

Zhvilluesi duhet të raportojë çdo tre muaj tek autoritetet

Pronari mund t’ia kalojë të drejtat një pale të tretë vetëm nëse Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë aprovon një marrëveshje të tillë. Kompania është e detyruar të japë një garanci të barabartë me 5% të investimit të propozuar përpara nënshkrimit të kontratës, thuhet në dekret.

Operatori i termocentralit diellor në Ballsh do të duhet të dorëzojë 2% të prodhimit vjetor të energjisë elektrike si tarifë ose të paguajë ekuivalentin. Firma mund të ketë nevojë të shesë një pjesë të energjisë elektrike te furnizuesi publik në përputhje me legjislacionin aktual, njofton qeveria.

Gjithashtu, duhet të informojë çdo tre muaj ministrinë dhe Agjencinë Kombëtare të Burimeve Natyrore (AKBN) për ecurinë në zbatimin e projektit.

Aplikacionet po derdhen për projektet e energjisë së rinovueshme pa ndihmë shtetërore

Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku ka theksuar interesin në rritje të sektorit privat për ndërtimin pa subvencione të termocentraleve të gjelbërta.

Ministria tha muajin e kaluar se kishte marrë pesë aplikime të tilla. Aurous Energy ka shprehur interes për ndërtimin e një njësie fotovoltaike 50 MW në fshatin Povelçë të Dërmenasit në Fier. 5GX Energy depozitoi dokumentacionin për një projekt energjie diellore prej 10 MW pranë Allprenajt, fshat në njësinë administrative Golem në bashkinë Lushnje në të njëjtin qark.

Një firmë e quajtur BAD kërkon të instalojë një impiant fotovoltaik 10 MW në fshatin Osojë të Maliqit në zonën e Korçës. Delta Plan Studio dhe Argo Sun Energy kanë shprehur interes për ndërtimin e një termocentrali diellor prej 5 MW në Delvinë të qarkut të Vlorës. Projekti i pestë është për një termocentral me erë 50 MW në Dropull afër Gjirokastrës. Nisma u nis nga BE Green Energy dhe Winpharma.

/SCAN/

S'KA KOMENTE