Lind fëmija i parë në mitrën e implantuar nga një robot

Lind fëmija i parë në mitrën e implantuar nga një robot

122
SHPËRNDAJE

Si fëmija ashtu edhe nëna e tij 35-vjeçare janë mirë. Shtatzënia u bë e mundur kur një anëtar i familjes pranoi t’i dhuronte mitrën e saj nënës, e cila më pas kishte një vezë të fekonduar në të përmes IVF. Rasti shënon herën e parë që robotët janë përdorur për këtë procedurë.

Ky rast do t’u japë shpresë dhjetëra e mijëra grave amerikane që nuk kanë një mitër – e cila mund të jetë për shkak të kancerit ose një gjendje mjekësore – ose që nuk mund të mbajnë foshnja.

Rasti u zbulua nga kirurgët në Universitetin e Goteborgut, Suedi, një lider në transplantet e mitrës. Në operacion, studiuesit filluan duke hequr mitrën tek dhuruesi duke e prerë gradualisht atë nga enët e gjakut dhe duke e tërhequr atë përmes vaginës. Kirurgët futën kamera dhe krahë robotikë me instrumente kirurgjikale të bashkangjitura përmes vrimave të vogla hyrëse në pjesën e poshtme të barkut për të kryer procedurën – me krahët robotikë që ishin të parët për këtë lloj operacioni.

Transplanti ndodhi në tetor 2021 në Spitalin Universitar Sahlgrenska në Goteborg, Suedi. Dhjetë muaj më vonë, një embrion u krijua me IVF përpara se të futej në mitrën e transplantuar dhe disa javë më vonë u verifikua shtatzënia.

S'KA KOMENTE