Kryen fluturimin e pare avioni i pasagjereve me hidrogjen

Kryen fluturimin e pare avioni i pasagjereve me hidrogjen

289
SHPËRNDAJE

Një aeroplan me hidrogjen që mund të hapë një epokë miqësore me mjedisin është ngritur në qiell për herë të parë. 

Firma e avionëve ZeroAvia kreu një fluturim të suksesshëm testues të aeroplanit të saj Dornier 228 të enjten pasdite në aeroportin Cotswold në Kemble pranë Cirencester, Gloucestershire.

Avioni 19-vendësh ka një motor hidrogjen-elektrik në krahun e tij të majtë, ndërsa në anën tjetër është një turboprop – një motor turbinë që drejton një helikë avioni.

Në bordin e avionit ka qeliza karburanti me hidrogjen, të cilat krijojnë energji duke përzier hidrogjenin dhe oksigjenin – i cili sigurohet nga ajri – nëpërmjet një reaksioni kimik.

I vetmi produkt i mbeturinave të prodhuara nga ky proces është uji, ndryshe nga aviacioni tradicional i cili është një kontribuues kryesor në emetimet e gazeve serrë.

ZeroAvia është në rrugën e duhur për të kryer fluturime komerciale duke përdorur vetëm energjinë e qelizave të karburantit me hidrogjen deri në vitin 2025 – një hap drejt udhëtimit ajror pa emetim të gazrave serrë.

S'KA KOMENTE