Kanadaja do ndertoje trenin super te shpejte me vakum

Kanadaja do ndertoje trenin super te shpejte me vakum

137
SHPËRNDAJE

Një tren me vakum në stilin hiperloop që mund të transportojë pasagjerë me shpejtësi 1000 km/h, është zbuluar nga një firmë kanadeze.

“FluxJet” plotësisht elektrik është një hibrid midis një avioni dhe një treni dhe do të jetë në gjendje të transportojë deri në 54 pasagjerë dhe 10 ton ngarkesë.

Dizajni i tij bazohet në një fushë të re të fizikës që kompania e quan ‘fluks vëzhgimi’ dhe përmban një ‘transmetim energjie pa kontakt’.

Vizioni ka ngjashmëri me rrjetin Hyperloop të Virgin prej 600 mph pods, i cili është vendosur të dalë në 2030, bazuar në një sistem të propozuar nga Elon Musk.

TransPod, e cila është firma pas projektit, thotë se FluxJet do të udhëtojë përgjatë sistemit të tij të dedikuar të tubave nëpër Kanada, i njohur si linja TransPod. Linja do të ketë stacione në lokacionet kyçe dhe qytetet e mëdha, me pods që pritet të nisen çdo 2 minuta.

TransPod, i cili kohët e fundit ka marrë 550 milionë dollarë në financim, tashmë ka filluar ndërtimin paraprak në një tub që do të transportojë njerëzit nga Calgary në Edmonton në 45 minuta.

Jo vetëm kaq, por hipja në FluxJet thuhet se do të kushtojë rreth 44% më pak se një biletë avioni dhe do të reduktojë emetimet e CO2 me rreth 636,000 ton në vit. Nuk janë dhënë detaje të mëtejshme se sa kushton ndërtimi i FluxJet ose kur mund të jenë gati.

S'KA KOMENTE