Greqia parade ushtarake ,perkujton diten kombetare

Greqia parade ushtarake ,perkujton diten kombetare

47
SHPËRNDAJE

Sot Greqia përkujton ditën kombëtare, kur vendi i tha JO-në e madhe Italisë në Luftën e Dytë Botërore.

Këtë ditë Greqia feston hyrjen në luftën e 1940-ës.


Siç e ka zakon vendi, çdo 28 tetor në sheshet kryesore të vendit zhvillohen parada, duke nisur nga  nxënësit e kopshteve, të shkollat dhe gjimnazet deri të paradat e ushtrisë greke me avionë e tanke.

Në paradën e sotme në Selanik, e pranishme ishte dhe presidentja e vendit, Katerina Sakellaropoulou

Parada u hap me Orkestrën Filarmonike të Selanikut dhe u pasua nga anëtarët e Federatës së Invalidëve dhe Viktimave të Luftës së Greqisë Veriore – Shoqata “KOMANTOS” 74 të ndjekur nga

Shoqata e Pasardhësve të Luftëtarëve “PAVLOS MELAS”.

Më pas morën pjesë anëtarët e Kryqit të Kuq Helen, përfaqësues të shoqatave kulturore, por edhe nxënës të shkollave të Selanikut.

Ndërkohe në qiellin e Selanikut fluturuan avionët “Rafales” dhe avioni legjendar Spitfire MJ755. Sigurisht në paradë nuk mund të mungonin Forcat e Armatosura greke, marina me tanket që tërhoqën vëmendjen e qytetarëve.

Ndryshe nga vendet e tjera që festojnë dhe kanë vendosur si ditë pushimi ditët e përfundimit të dy luftërave botërore, Greqia ka vendosur si festë kombëtare futjen në Luftën e Dytë Botërore,  fillimin e luftës greko-italiane.

Në Greqi, të gjithë përvjetorët e mëdhenj kombëtarë janë të lidhur me fillimin dhe jo me përfundimin e një lufte,  me pjekurinë e kombit për revoltë kundër skllavërisë turke (25 Mars) ose fashizmit (28 Tetor).

Çfarë ndodhi më 28 tetor 1940

Në orët e para të 28 tetorit 1940, Italia, nëpërmjet ambasadorit të saj në Athinë, i dërgoi një ultimatum I. Metaksas duke kërkuar kalimin e lirë të trupave italiane nga kufiri greko-shqiptar.

Në të njëjtën kohë kërkoi që t’i jepeshin disa pika me rëndësi strategjike, si p.sh. disa aeroporte, porte etj që do të ndihmonin bizneset e saj në zonën përreth.

Kryeministri grek në atë kohë u përgjigj me një JO  madhështore, që pasqyronte edhe vullnetin e shumicës së popullit, ishte diçka si kërkesë popullore.

Fjalët Metaksas ishin: “Epo kjo do të thotë luftë”, por gazetat e kohës nuk vonuan të shkruanin për “JO”-në e famshme të kryeministrit italianëve.

Kjo lëvizje e Metaxas shënoi hyrjen e Greqisë, deri atëherë neutrale, në Luftën e Dytë Botërore.

S'KA KOMENTE