Fjalimi i parë i Mbretit Charles ,para kombit:”Do i shërbej përjetësisht atdheut!”

Fjalimi i parë i Mbretit Charles ,para kombit:”Do i shërbej përjetësisht atdheut!”

111
SHPËRNDAJE

Mbreti Charles III po mban fjalimin e tij të parë televiziv kombit si sovran pas vdekjes së nënës së tij Mbretëreshës Elizabeth.
I veshur me një kostum të zi, këmishë të bardhë dhe kravatë të zezë, Charles i bëri homazhe Mbretëreshës Elizabeth, duke thënë se ajo kishte qenë gjithmonë një frymëzim për familjen e tij.

Ky është fjalimi i tij i parë publik që nga vdekja e nënës së tij Mbretëreshës Elizabeth, të cilën ai po e pason në fron.

Charles, 73 vjeç, u shpall automatikisht mbret kur Elizabeth II vdiq dje pasdite në Kalanë Balmoral në Skoci.
Mbreti Charles III tha se ai rinovon premtimin e shërbimit të përjetshëm ndaj kombit.

“Gjatë gjithë jetës së saj, Madhëria e Saj Mbretëresha – nëna ime e dashur – ishte një frymëzim dhe shembull për mua dhe gjithë familjen time, dhe ne i detyrohemi asaj borxhin më të sinqertë që çdo familje mund t’i ketë nënës së tyre.

Mbretëresha Elizabeth ishte një jetë e jetuar mirë; një premtim me fatin e mbajtur dhe të gjithë jemi të pikëlluar thellë me vdekjen e saj. Atë premtim për shërbimin e përjetshëm jua ripërtërij sot të gjithëve.

Ky ishte më shumë se një premtim: ishte një angazhim i thellë personal që përcaktoi gjithë jetën e saj. Ajo bëri sakrifica për detyrën.

Përkushtimi dhe përkushtimi i saj si Sovran nuk dështoi kurrë, në kohë ndryshimi dhe përparimi, në kohë gëzimi dhe festimi, dhe në kohë trishtimi dhe humbjeje.

Kur mbretëresha erdhi në fron, Britania dhe bota po përballeshin me privimet dhe pasojat e Luftës së Dytë Botërore dhe ende jetonin sipas konventave të kohëve të mëparshme.

Gjatë 70 viteve të fundit ne kemi parë shoqërinë tonë të përbëhet një nga shumë kultura dhe besime të shumta.

Institucionet e shtetit kanë ndryshuar me radhë. Por, përmes të gjitha ndryshimeve dhe sfidave, kombi ynë dhe familja më e gjerë e Mbretërisë – për talentet, traditat dhe arritjet e të cilëve jam kaq krenar – kanë përparuar dhe lulëzuar. Vlerat tona kanë mbetur dhe duhet të mbeten konstante.

Dashuria, admirimi dhe respekti i frymëzuar nga Mbretëresha u bë shenjë dalluese e mbretërimit të saj.Siç mund të dëshmojë çdo anëtar i familjes sime, ajo i kombinoi këto cilësi me ngrohtësinë, humorin dhe një aftësi të pagabueshme për të parë gjithmonë më të mirën tek njerëzit”, tha ai.

S'KA KOMENTE