Zgjedhjet në Itali, fiton qendra e djathtë

Zgjedhjet në Itali, fiton qendra e djathtë

101
SHPËRNDAJE

Sondazhet shpërblejnë “Fratelli d’Italia” të Giorgia Melonit si partinë e parë, me shumicën në Dhomë dhe Senatin e qendrës së djathtë. Në koalicion, megjithatë, La Lega humbet terren dhe shkon nën 9%. Edhe qendra e majtë luan rolin e humbësit të madh. 

Enrico Letta dhe Matteo Salvini nuk komentojnë rezultatet e zgjedhjeve dhe e shtyjnë përballjen. “Lëvizja 5 Yjet” shkon mirë dhe kalon 15%, ndërsa Poli i Tretë i Veprimit dhe Italia Viva “gërryen” mbi 7%. Pjesëmarrja përfundimtare ishte 63.91%, rreth 9% më pak se zgjedhjet e vitit 2018. Pjesëmarrja në votime është më e ulëta ndonjëherë.

Në skenën e selisë së “Fratelli d’Italia” Giorgia Meloni është e emocionuar dhe e vendosur. “Kjo nuk është pika e mbërritjes, por e nisjes. Italia ka zgjedhur një qeveri të qendrës së djathtë të udhëhequr nga FDI dhe ne do të qeverisim për të gjithë. Më vjen keq për abstenimin, tani sfida do të jetë rindërtimi i marrëdhënieve mes shtetit dhe qytetarëve”. 

Të dhënat e votimit u komentuan edhe nga Giuseppe Conte: “Të gjithë e jepnin M5 në një rënie dhe rikthimi ishte i rëndësishëm. Ne jemi forca e tretë politike dhe ndaj kemi një përgjegjësi të madhe”.

S'KA KOMENTE