Zgjedhjet /Ja problemet në raportin e OSBE/ODIHR –

Zgjedhjet /Ja problemet në raportin e OSBE/ODIHR –

202
SHPËRNDAJE

Koordinatori special dhe drejtuesi afatshkurtër i misionit vëzhgues të OSBE/ODIHR në Tiranë, Azay Guliyev nënvizoi disa problematika gjatë fushatës zgjedhore në vendin tonë, siç është presioni i ministrave tek nëpunësit civilë apo dhe databasa me të dhënat personale të qytetarëve që u përdorën për zgjedhjet. 

“Ministrat bënë fushatë edhe gjatë detyrës. Kjo i solli një presion tek nëpunësimit civil. Gjatë fushatës doli një databazë të 900 mijë shtetasve shqiptarë. Përmbante preferencat e tyre kredenciale. Kjo mund të konsiderohej si shkelje e rëndë e privatësisë për interesa të partive. Më lejoni të them dy fjalë për mjedisin mediatik. Ne nga ana jonë do të vazhdojmë të monitorojmë. Dua të theksoj se gjithçka duhet të bëhet në inertes të shqiptarëve. I bëj thirrje të gjithëve që gjithçka ta bëjë në interes të shqiptarëve. Faleminderit për vëmendjen tuaj.”, tha Azay Guliyev.

Kreu i delegacionit të asamblesë parlamentare të Këshillit të Europës në prezantimin paraprak të raportit të OSBE/ODIHR teksa vlerësoi procesin zgjedhor që u mbajt dje si të suksesshëm, tha se problem serioz për vendin tonë ngelet çështja e shit-blerjes së votave. 

Sipas tij, ne disa qendra kishte dhe mbupopullim, duke thyer keshtu edhe rregullat anti-covid.

“Drejtoj delegacionin e asamblesë parlamentare të Këshillit të Europës: Kemi ndjekur zgjedhjet parlamentare dhe ato presidenciale që prej 3 dekadash. Tashmë jemi ftuar nga autoritetet e Shqipërisë për të vëzhguar zgjedhjet në vendin tuaj. Do të doja të falënderoja autoritetet e Shqipërisë që na kanë ftuar për të vëzhguar zgjedhjet. Më lejoni që të jap shënimet e mia. Kam qenë i ftuar më parë në zgjedhje. Faleminderit në të gjithë punën dhe përkushtimin e parlamentarëve tuaj. Dua të uroj qytetarët e këtij vendi për punën e mrekullueshme. Teksa vijmë nga 12 anëtarë të ndryshëm, ata janë shoqëruar dhe nga ekspertë ligjor, edhe nga Komisioni i Venecias, që janë në kujdes të demokracisë dhe zbatimit të ligjit. Delegacioni i PACE, thekson se në përgjithësi ka pasur një votim të qetë, ka pasur disa qendra votimi që mund të jenë shënuar disa probleme. Një numër i qendrave të votimit ka pasur probleme me votimin e personave me aftësi të kufizuara. Ka disa edhe disa qendra votimi ku ka pasur mbipopullim, dhe nuk janë respektuar rregullat. Por ka qenë një proces i suksesshëm. Shitblerja e votave ngelet problem serioz. Kjo ka ndikim negativ tek publiku dhe procesi zgjedhor. Presioni që mund të jetë bërë. Dita e djeshme ishte më mirë se sa ditët gjatë fushatës.”, tha ai.

S'KA KOMENTE