Turqit e pranojnë/ Skëndërbeu e futi Sulltanin në paranoja

Turqit e pranojnë/ Skëndërbeu e futi Sulltanin në paranoja

162
SHPËRNDAJE

Kryengritja dhe rezistenca e princave të Arbrit ndaj pushtuesve otomanë, paraqitet si një histori e lavdishme edhe nga vetë këndvështrimi historik i Turqisë.

Një film dokumentar, produksion turk, kështu e ka trajtuar të paktën këtë çështje historike.

Në njërin nga episodet e dokumentarit, një vëmendje e madhe i kushtohet përpjekjeve të vazhdueshme të ushtrive otomane për të pushtuar tokën e udhëhequr nga prijësi i atëhershëm i shqiptarëve, Gjergj Kastrioti Skëndërbeu.

Rezistenca e ushtrive shqiptare, siç thuhet në këtë episod, fut në paranoja edhe vetë udhëheqësin e Perandorisë Osmane, Sulltan Mehmetin e Dytë, i njohur edhe si el-Fatih.

Në episodin e këtij dokumentari tregohet një ushtri e madhe, madje, më e fuqishmja e asaj kohe, e cila nuk po arrinte dot të mposhte një ushtri solide, siç mund të ketë qenë ajo e përbërë nga luftëtarët e princave shqiptarë.

Ndërkaq, aty tregohet se si Sulltani diskuton me eprorët e ushtrisë, ku gjatë bisedës përmendën edhe se si shqiptarët, si populli më i vjetër, nuk i duan ardhacakët dhe mbi të gjitha aty flitet se ata janë një popull luftëtarë.

S'KA KOMENTE