Kjo paisje unike do ndihmoje shkencetaret te thyejne rekord ne efikasitetin e...

Kjo paisje unike do ndihmoje shkencetaret te thyejne rekord ne efikasitetin e energjise diellore

80
SHPËRNDAJE

Dy shkencëtarë nga universiteti “New South Wales” kanë krijuar një paisje në formën e një prizmi, e cila mund të ndihmojë për ti bërë panelet diellorë më të lirë dhe më efikasë.

Në fakt ajo tashmë ka thyer një rekord botëror për sasinë e energjisë diellore që mund të krijojë nga rrezet e shpërqëndruara të diellit. Sipas Mark Keevers, njërit prej krijuesve ajo ka një normë të konvertimit të rrezeve të diellit në energji elektrike me efikasitet 34.5%. Ky është një përmirësim me 44% në krahasim me më parë.

 

Numri është konfirmuar në mënyrë të pavarur edhe nga Laboratori i SHBA-së National Renewable Energy (USNREL). Pajisja punon duke ndarë rrezet e diellit në katër grupe. Brenda prizmit, qeliza diellore përdorni një lloj të veçantë të materialeve gjysmëpërçues, të tilla si: silikoni.

Prizmi gjithashtu përdor një xham shumë të pastër dhe një filter të veçantë për të ndihmuar në drejtimin edritës së diellit, kështu që  ajo qëndron kryesisht e bllokuar brenda duke elminuar humbjet.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.