Makinerite me te medha te prodhuara ndonjehere nga njeriu

Makinerite me te medha te prodhuara ndonjehere nga njeriu

779
SHPËRNDAJE

Në këtë artikull do ju tregojmë për disa nga makineritë më të mëdha që ka prodhuar ndonjëherë njeriu. Ato janë:

1. Liebherr T 282B: kamioni më i madh në botë për transport projektuar në vitin 2004 nga një prodhues gjerman.

2. Bagger 288: makineria më e madhe për gërmime e prodhuar nga kompania gjermane “Krupp”.

3. Transportuesi Crawler: automjeti me zinxhir i dytë më i madh në botë, e përdorur për të transportuar raketën Saturn V.

4. Takraf RB293: është një eskavator gjigand i prodhuar nga një kompani industriale gjermane.

5. Transportuesi F60: është një nga makineritë më të mëdha në botë që mund të lëizë. Përdoret në minierat e hapura të argjilave në Gjermani.

6. Hadron Collider: kjo makineri është ndërtuar nga Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore (CERN) për testimin e disa parashikimeve rreth energjisë. Shtrihet nën kufirin franko-zviceran afër Gjenevës, në Zvicër.

7. BHC SR-N4 Mk-3: Mjeti lundrues jo ushtarak më i madh në botë, e cila mund të mbajë 418 pasagjerë dhe 60 makina.

8. Typhoon: Nëndetësja më e madhe e ndërtuar ndonjëherë. Ajo u përdor nga marina sovjetike në vitet 1980. Në kohën e saj ajo ishte një nga armët më të frikshme të shkatërrimit në masë.

9. Emma Maersk: Anija kontenier më e gjatë e ndërtuar ndonjëherë. Ajo mund të mbajë rreth 14 000 kontenierë më shumë se çdo anije tjetër.

10. Knock Nevis: Anjija më e madhe e ndërtuar ndonjëherë. Ajo më parë ka qënë një anijë cisternë dhe si e tillë ka mbajtur rekordin e anijes më të madhe në botë, 452 metër e lartë.

11. Airbus A380: Avioni më i madh për pasagjerë. Ai fluturoi për herë të parë në vitin 1991, mund të mbajë 853 njerëz.

12. Antonov An 225: Ky është një nga aeroplanët më të mëdhenj dhe më të rëndë të ndërtuar ndonjëherë. Ai bëri fluturimin e tij të parë në vitin 1988.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.