Vjen zbulimi i papritur nga shkencetaret, jeta jone nje iluzion

Vjen zbulimi i papritur nga shkencetaret, jeta jone nje iluzion

327
SHPËRNDAJE

Universi mund te jete nje kompleks i madh hologrami dhe perceptimi i jetes sone ne 3 D mund te jete vetem nje iluzion.Ky eshte konkluzioni i shprehur nga nje grup i fizikanteve teorike te cilet kane hetuar parregullsine dhe tymnajen e mbetur pas BIG -Bang

Ata thonë se kanë gjetur “prova thelbësore( te mjaftueshme” për të mbështetur idenë e një universi holographic që do të transformojë njohuritë tona te  të gjithë universit.

Modeli holographic sugjeron devijimin e graviteti në univers vjen nga fije te hollë, te vargjeve vibruese. Këto janë vargjet hologramesh të ngjarjeve që ndodhin në një të thjeshtë ne kozmos 

Parimi sugjeron apo krahason ate parim sikurse nje chip i  sigurisë në kartën tuaj të kreditit, ka një sipërfaqe dy-dimensionale që përmban të gjitha informacionet e nevojshme për të përshkruar një tre-dimensionale objekt – që në këtë rast është universi ynë.
Në thelb, teoria pretendon se të dhënat që përmban një përshkrim të një vëllimi të hapësirës – të tilla si një njeri apo një kometë – mund të jetë fshehur në një rrafsh rajonal të këtij versioni  “te vërtetë” të universit.
Në një vrimë të zezë, për shembull, të gjitha objektet që ndonjëherë bien në të do të jenë të përfshira tërësisht në luhatjet sipërfaqe, pothuajse si një copë e kujtesës e kompjuterit në të përfshira në një çip.

Në një kuptim më të gjerë, teoria sugjeron se i tërë universi mund të shihet si një “strukturë dy-dimensionale projektuar mbi një horizont kozmologjike” – ose në terma të thjeshtë, një projeksion.
Në qoftë se ne mund të kuptojmë ligjet që qeverisin fizikën në atë sipërfaqe të largët, parimi sugjeron se ne do të kuptojmë të gjitha cka dijme në lidhje me realitetin.

Hulumtuesit nga Universiteti i Southampton, duke punuar me kolegët në Kanada dhe Itali, pohojnë se nuk ka aq shumë dëshmi për këtë teori si për shpjegime tradicionale për këto parregullsi.
Shkencëtarët kanë punuar për dekada të tëra për të kombinuar teorinë e gravitetit dhe të teorisë kuantike Ajnshtajnit.

“Disa besojnë se koncepti i universit holographic ka potencial për të pajtuar dy perceptime.Unë shpresoj se hulumtimi ynë, na bën te shkojm një tjetër hap drejt kësaj “.

Kërkuesit, nga Universiteti i Southampton, Universiteti i Waterloo, Instituti rrethues, INFN, Leçes dhe në Universitetin e Salentos, kanë publikuar gjetjet e tyre në revistën fizike 

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.