ADZM Fier:Gjuetia e dhelprës, zbulohet pse po merren kampione

ADZM Fier:Gjuetia e dhelprës, zbulohet pse po merren kampione

293
SHPËRNDAJE

Prej disa ditësh në 12 qarqet e Shqipërisë po zbatohet një projekt për marrjen e kampioneve të dhelprës, që do të thotë se pasi vritet dhelpra, merret një pjesë e trupit të saj dhe dërgohet në laborator për të bërë vleresimin në lidhje me efektet që ka dhënë vaksinimi i bërë nëpërmjet “çokollatave” të hedhura nga ajri në muajin dhjetor 2017.

Për të shuar kureshtjen e publikut dhe komentuesve, kreu i ADZM Fier tha: “Një sqarim për të gjithë ata qe deri sot na kanë parë si mbrojtës të faunës dhe na kanë mbështetur në punën tonë. Kemi të bëjmë me një projekt për të luftuar sëmundjen e tërbimit, aq të rrezikshme për njeriun, ku dhelpra është rezervuari kryesor i virusit të terbimit dhe që infekton edhe kafshë të tjera, ndërmjet tyre dhe ato shtëpiake si qeni e macja. Këto të fundit luajnë rolin e ndërmjetësit për kalimin e virusit tek njeriu. Prandaj, po punohet prej disa vitesh nga projekti PAZA për vaksinimin e dhelprës së kuqe.

Vaksinat janë hedhur në dhjetor dhe marrja e kampioneve konsiston në evidentimin e antikorpeve në gjakun e dhelprave, provokuar nga futja e virusit me virulencë të ulët nëpërmjet vaksinës, shkruan albnatura. Këtë herë procesi i marrjes së kampioneve po aplikohet nga stafet e AdZM-ve. Dua t’ju siguroj që ne, pavarësisht vrasjes se disa dhelprave, e bëjmë këtë jo vetëm për mbrojtjen e popullatës së dhelprës dhe të kafsheve të tjera, por mbi të gjitha për mbrojtjen e vetë njeriut.”

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.