Papunësia dhe gjendja ekonomike, problemet më të mëdha në Ballkan

Papunësia dhe gjendja ekonomike, problemet më të mëdha në Ballkan

56
SHPËRNDAJE

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) që zbaton aktivitetet për zhvillimin e bashkëpunimit shume anësh ndërmjet vendeve të Ballkanit, publikoi raportin e quajtur “Barometri i Ballkanit 2016” editori i të cilit ishte Dr. Erhan Turbedar.

Vendet e Ballkanit, prej vitesh janë ballë për ballë me krizën ekonomike dhe problemet e papunësisë kronike. Sipas përqindjes së rritjes mesatare reale ndërmjet viteve 2009-2014, ekonomitë e Kroacisë dhe Serbisë u zvogëluan, ekonomitë e Bosnje-Hercegovinës, Malit të Zi dhe Maqedonisë u rritën me më pak se 1%. Kurse sipas të dhënave që zënë vend në “Barometrin e Ballkanit 2016”, këtë vit, Prodhimi i Brendshëm Bruto PBB i vendeve të Ballkanit Perëndimor, pritet të arrijë një rritje prej 1,4% deri në 3,9%. Por për fat të keq, kjo rritje ekonomike, nuk pritet që të ketë një ndikim të madh në përqindjen e papunësisë që vazhdon të ketë një nivel të lartë. Pasi niveli i papunësisë në vitin 2016, parashikohet 34% në Kosovë, 27% në Maqedoni, 27,2 në Bosnje-Hercegovinë, 17% në Serbi dhe 16,8% në Shqipëri. Ndërkaq tërheq vëmendjen fakti se në disa vende të Ballkanit, 50% e të rinjve janë të papunë.

79% e popullit të 7 vendeve të Ballkanit preferojnë të punojnë në institute shtetërore. Kjo tregon se populli nuk ka besim tek sektori privat. Nga ana tjetër, 70% e popullsisë së pyetur, nuk ka besim të mjaftueshëm tek gjykatat dhe drejtësia. Kurse një numër më i ulët, si 21% mendon se ligjet zbatohen në mënyrë efektive. Ndërkaq, 73% e personave të pyetur mendojnë se nuk zbatohet një përpjekje efektive ndaj korrupsionit. Këto shifra tregojnë se në këto vende duhet të bëhen përmirësime për superioritetin ligjorë dhe një udhëheqjeje më të mirë.

Barometri i Ballkanit ndan me lexuesin edhe nivelin e kënaqjes në arsim, shërbime publike, infrastrukturë transporti dhe fusha të tjera. Por brenda të gjitha këtyre, dalin në plan të parë probleme në lidhje me tregun e fuqisë punëtore dhe administrimin.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.