Si ranë në pranga 7 shqiptarët në Itali qe shisnin droge

Si ranë në pranga 7 shqiptarët në Itali qe shisnin droge

995
SHPËRNDAJE

Një Operacioni anti-drogë është zhvilluar në orët e para të mëngjesit të sotëm. 14 masa paraprake në provincat L’Aquila, Chieti, Romë, Kremona, Napoli dhe Brescia. Nga Anzio droga mbërriti në L’Aquila e fshehur në ndarjet e karrocerisë, e marrë nga makinat e mbështetësve të pacensuruar, vetëm për t’u shitur nga tregtarët e drogës të rekrutuar shpesh në rrjetet sociale. Të gjitha edhe në mbyllje të plotë

Veprat penale janë mbajtja dhe trafikimi i drogës dhe ndihma personale. Hetimet u kryen nga ushtria e Seksionit Operativ të Bërthamës Operative dhe Radiomobile të Shokut të Karabinierëve në L’Aquila, të koordinuara nga Zyra e Prokurorit Publik L’Aquila. Rreth njëqind personel ushtarak janë të punësuar në operacion, duke përfshirë njësi të specializuara që i përkasin grupeve të qenve dhe helikopterëve të Karabinierëve.

Ushtarët e komandës provinciale të L’Aquila kanë zbatuar 14 urdhra paraburgimi – të lëshuara nga G.I.P. në gjykatën e L’Aquila, me kërkesë të zëvendësprokurorit publik Marco Maria Cellini – kundër po aq personave (6 në burg, 4 në arrest shtëpiak dhe 4 me detyrim për të qëndruar në komunën e L’Aquila), sipas hetim, për arsye të ndryshme, për pjesëmarrje në veprën penale të tregtisë së drogës dhe ndihmës personale.

Në operacion morën pjesë gjithashtu disa njësi qensh kundër drogës nga Chieti, Modugno (BA) dhe Roma dhe një njësi nga bërthama e 16-të e helikopterit të Rieti.

Sondazhi, i kryer nga njësia operative dhe celulare e radios së kompanisë L’Aquila, dhe i koordinuar nga Prokurori Publik Michele Renzo dhe nga deputetët Guido Cocco dhe Marco Maria Cellini, u zhvillua në fillim të vitit 2021. Ai u krye me ndihma e aktiviteteve teknike dhe nëpërmjet shërbimeve të shumta vëzhgimi, kontrolli dhe hijezimi që kanë bërë të mundur identifikimin e një grupi të vërtetë kriminal që menaxhonte me përfitim trafikun e lëndëve narkotike si kokaina dhe hashashi midis kryeqytetit Abruzzo dhe bregdetit romak (në veçanti Ardea dhe Pomezia).

Hetuesit kanë dokumentuar se droga e blerë në bregdetin romak, transportohej në L’Aquila nga korrierë të cilët e fshehën brenda ndarjeve të krijuara posaçërisht në automjete të ndryshme. Automjetet e përdorura ishin në pronësi të mbështetësve të pacensuruar, në mënyrë që të kufizohen sa më shumë kontrollet normale të trafikut rrugor. Pasi në L’Aquila, ilaçi ishte “prerë” dhe i ndarë në doza, për t’u rishitur më pas në sheshet kryesore të farmacive.

Subjektet që merreshin me pikat e shitjes me pakicë kontaktoheshin herë pas here nga blerësit, veçanërisht përmes platformave sociale, në përpjekje për t’i shpëtuar çdo përgjimi.

Takimet për shitjen e drogës bëheshin në vende gjithmonë të ndryshme të qytetit dhe trafikantët ishin të kujdesshëm që të sillnin me vete vetëm dozat e nevojshme për shitjen e vetme.

Takimet për shitjen me pakicë të drogës fillimisht u zhvilluan pothuajse ekskluzivisht në zonën e Petinos, ku banonin disa nga të dyshuarit kryesorë. Më pas, pasi vunë re se banorët kishin filluar të alarmoheshin nga ikjet e vazhdueshme në mbyllje të plotë, takimet për shitjet u zhvendosën në disa vende takimi lehtësisht të identifikueshme, normalisht shumë të ngarkuara, pikërisht për të fshehur dhe zhvendosur dyqanin: pranë dy qendrave tregtare dhe në sheshet përballë supermarketeve në qendër të qytetit apo në zonat Bazzano, Sassa, Coppito, në varësi të zonës së banimit të blerësve, ku herë pas here shkonin tregtarët. Afërsia me aktivitetet tregtare që shesin nevojat bazë, ndër të tjera, favorizoi një justifikim më të mirë në rast kontrolli nga policia gjatë periudhës në të cilën lëvizjet ishin të kufizuara në zbatim të legjislacionit anticovid.

Në muajt në të cilët u kryen hetimet paraprake, ushtarakët e njësisë operative dhe celulare të radios kanë arrestuar tashmë 4 prej të dyshuarve për veprën penale, duke sekuestruar në total rreth 100 gram kokainë dhe 50 hashash.

Ushtria raportoi gjithashtu në prefekturën e L’Aquila shumë njerëz që banonin në kryeqytet, të identifikuar si punëdhënës, duke sekuestruar çdo dozë të vetme droge të sapo blerë, secila me peshë rreth gjysmë gram. Në procesverbal janë dëgjuar edhe të gjithë blerësit në lidhje me shitjen e drogës.

G.I.P. i L’Aquila Guendalina Buccella njohu gjithashtu rëndësinë e veprave të supozuara dhe rrezikun e subjekteve nën hetim, të cilët do të dëgjohen nga i njëjti gjyqtar në ditët në vijim për marrjen në pyetje të garancisë së planifikuar.

Subjektet e marra nga masa, përfshirë 7 italianë dhe 7 shqiptarë, janë të gjithë të papunë dhe në shumicën e rasteve me dosje të veçanta policore.

Mes përfituesve të masës në burg janë një 40-vjeçar dhe një grua 32-vjeçare, të dy italianë, të cilët menaxhonin dhe koordinonin mbërritjen e drogës në qytet dhe shitjen me pakicë. Gruaja tashmë ishte e ndaluar në burgun e Chieti për krime të tjera, ndërsa burrit iu bashkuan mëngjesin e sotëm në provincën e Chieti, ku ishte zhvendosur së fundmi. Për katër të tjerët, tashmë në burgun e Napolit ishte një shtetas italian, 65 vjeç. Tre janë të huaj: një, 25 vjeç, u bashkua në Brescia, ndërsa dy, të dy 19 vjeç, banojnë në L’Aquila.
Tani hapet përpara autoriteteve gjyqësore faza më e duhur procedurale, gjatë së cilës rëndësia e provave të mbledhura gjatë hetimit duhet të konfirmohet ose mohohet.

S'KA KOMENTE