Vendi pushtohet nga dëbora, probleme me rrugët

Vendi pushtohet nga dëbora, probleme me rrugët

48
SHPËRNDAJE

I ftohti i acartë ka sjellë me vehte edhe dëbroen që kësaj here ka pushtuar pothuajse të gjithë territorin e vendit. Në sasi më të madhe në zonat malore por ka patur reshje edhe në qytete bregdetare. Deri tani probleme ka por nuk janë shumë serioze. Rrugët kryesore janë të kalueshme, por ato rurale mbetën të bllokuara. Nga ana tjetër, shumë fshatra kanë mbetur pa energji elektrike.

Situata klimaterike Reshje te

dendura të dëborës të shoqëruar me temperatura të ulëta e erëra të forta.

Dibër Trashësia e borës në qytetin e Peshkopisë kalon 30 centimetra, ndërsa në zonat e thella, shkon në mbi 50 centimetra. Të gjitha rrugët e njësive administrative të Dibrës janë të bllokuara. Rruga nacionale Peshkopi-Tiranë kalohet me vështirësi me zinxhirë. Problematike në këtë segment është Qafa e Moronicës, Pishat e Bulqizës, Qafa e Buallit dhe Qafa e Ulzës. Rruga Peshkopi – Kukës kalohet me zinxhirë. Problem ngelet Kalaja e Dodës, ndërsa aksi Ura e Çerenecit – Stëbleve është i bllokuar. Po ashtu e bllokuar është edhe rruga Qafa e Buallit – Martanesh.

Korçë Të gjitha rrugët nacionale në juglindje janë të kalueshme pa zinxhirë. Rruga drejt pikës turistike të Dardhës ka bllokime të herë pas hershme. Aty janë regjistruar 70 centimetra borë. Zonat e thella malore të Korçës, Devollit, Kolonjes, Pogradecit mbeten të izoluara.

Llogara Në Llogara, lëvizja e mjeteve sidomos gjatë darkës bëhet me vështirësi për shkak të reshjeve të borës. Policia u bën thirrje drejtuesve të mjeteve, të cilët kanë intinerar zonën e Llogarasë, mjetet rrugore të tyre të jenë të pajisura me zinxhirë për qarkullim.

Elbasan Reshjet e bores dhe era ka shkaktuar akull në shumë rrugë të Qarkut të Elbasanit. Vëmendja është përqëndruar në rrugën Elbasan-Qafthanë . Rruga që lidh Librazhdin me Bulqizën është i bllokuar. Fshatrat e thella malorë si Rrajca, Sopoti, Polisi, Stëbleva, Luniku, Orenja etj janë të bllokuar. E njëjta situatë edhe në fshatra të thella malorë të Gramshit si në Skëndërbegas, Lenie, Poroçan. Në disa fshatra ka mungesë të energjisë për shkak të këputjes së përcjellsave apo shembjes së shtyllave nga dëbora. Sikurse në disa shkolla nuk është bërë transporti i mësuesve dhe nxënësve.

Shkodër Pas dy ditë reshjesh, bora e zbardhi qytetin e Shkodres. Por në rang qarku, nuk ka probleme të renda. Me përjashtim zona e thellë në Pukë, ku bora është shoqeruar me stuhi të fortë. Në disa zona në Qafë Mali, trashësia shkon 1.5-2m. Trashësia normale në gjithë këto zona është rreth 80 cm. Në Malësinë e Madhe vetëm disa rrugë, ato drejt Thethit dhe Boës bëhen me zinxhirë. Kurse në Qafë Mali-Fierzë, aktualisht ka rreth 40 cm borë

Lartësia e borës në Tunel-Kalimash 40 cm, Q.Shllak 70 cm,Q.Tobli 40 cm ,Q.Luzhë 20

cm,Valbonë 40 cm e Q.Morinë 20 cm.

Në qytete Kukësi 15cm B.Curri 20 cm e Kruma 15 cm.

Aktualisht reshjet e borës vazhdojnë me intensitet të lartë në të gjithë Qarkun Kukës.

Sipas informacionit të Stacionit Ushtarak Meterologjik Kukës kemi këto të dhëna:

Temperatura aktuale: -6.8 gradë celsius.

Temperatura minimale: -7.0 gradë celsius.

Siguria e jetës:

Ska probleme.

Rrugët ,urat:

Akset rrugore nacionale që përshkojnë Qarkun e Kukësit vazhdojnë të jenë nën efektin e rënies

së reshjeve të shumta të borës e erërave të forta duke krijuar vështirësi në qarkullimin e mjeteve.

Aktualisht është kjo gjendje në akset të cilat janë prekur nga këto kushte atmosferike:

Rruga e Kombit e kalueshme pjesërisht me zinxhirë.Punojnë 12 borëpastruese e 2

kamionçina.Lartësia e borës në Tunel-Kalimash 40 cm.

Kolsh-Q.Shllak e kalueshme me zinxhirë.Punojnë 4 borëpastruese.Lartësia e borës 70 cm.

Kukës-Bushtricë e kalueshme me zinxhirë.Punojnë 2 borëpastruese.Lartësia e borës 30 cm.

Kukës-Ura e Zapodit e kalueshme pa zinxhirë.Punojnë 1 borëpastruese e 1 fadromë.

Kukës-Krumë-Q.Prushi-Kam e kalueshme pjesërisht me zinxhirë. Punojnë 2 borëpastruese e

1fadromë.Lartësia e borës Q.Tobli 40 cm e në Q.Prushi 30 cm.

B.Curri-Kam e kalueshme pa zinxhirë.Punojnë 2 borëpastruese 1 fadromë.Lartësia e borës

Q.Luzhë 20 cm.

Kukës-Krumë-Q.Prushi-Kam e kalueshme pjesërisht me zinxhirë. Punojnë 2 borëpastruese e

1fadromë.Lartësia e borës Q.Tobli 40 cm e në Q.Prushi 30 cm.

B.Curri-Kam e kalueshme pa zinxhirë.Punojnë 2 borëpastruese 1 fadromë.Lartësia e borës

Q.Luzhë 20 cm.

B.Curri-Valbonë e kalueshme pjesërisht me zinxhirë. Punojnë 3 borëpastruese 1

fadromë.Lartësia e borës 40 cm.

Q.Morinë-B.Curri-Fierzë-Lekbibaj e kalueshme pa zinxhirë. Punojnë 2 borëpastruese.Lartësia e

borës në Q.Morinë 20 cm.

Akset rrugore bashkiake:

Akse të bllokuara:

NjA Arrën,Shishtavec,Grykë-Çajë e fshatra të Nj A Malzi,Topojan.

Fshatra të bashkisë Has.

Energjia elektrike:

Pa energji elektrike:

Bashkia Has:fshatrat Letaj,Zgjeç të NjA Golaj e fshatrat Cahan Kishaj NjA Qendër.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.