Fier:Rritje e produkteve bujqesore vendase, ulin cmimet ne treg

Fier:Rritje e produkteve bujqesore vendase, ulin cmimet ne treg

72
SHPËRNDAJE

Rritje e prodhimit te produkteve bujqesore vendase ulin cmimet ne tregun e Fierit.Sipas tregetareve ndryshimi klimatik dhe i lagesht i ketij muaji kane influencuar rritjen e prodhimit bujqesor vendas (kryesisht perimet e fushes )duke ndikuar ne ulje te cmimeve .Sipas tregetareve te fruta perimeve ka nje renie te cmimeve per cdo produkt nga 10-30% por megjithate ata kane pohuar
Megjithate bleresit ndajne mendime te ndryshme nga tregetaret duke u shprehur se pavaresisht nese mund te jene ulur me tej cmimet e tregut per nje pjese te komunitetit ato jane te paperballueshme per shkak te papunesise si dhe kushteve ekonomike
Nderkohe ,sasia ne total e eksporteve per kete 8mujor shkon ne 120 mije tone fruta dhe perime rreth 30mije ton me shume sa eksporti i te njejtes periudhe te vitit te kaluar. Drejtuesi i sherbimit keshillmore ne drejtorin e bujqesis rajonale fier Muhamet Baboci eshte shprehur se ne produktet qe ekportohen peshen me te madhe e perbejne eksporti ne domate,kastravec si dhe luleshtrydhe. Peshen me te madhe te eksporteve apo mbi 80 % e perbejne produktet (fruta-perime ) qe kane si origjine fermeret e Lushnjes.Kjo zone ka eksportuar rreth 70 mije tone fruta perime .Vendet eksportuese jane vendet e rajonit ndersa eshte zgjeruar kete vit harta e vendeve eksportuese per produktet bujqesore te qarkut fier ne 17 vende ku 11jane shtete te Bashkimit Europian si Italia, Austria, Gjermania, Holande, Suedi, Belgjik, Franc, Danimark deri ne Norvegji

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.