Shkatërrohet grupi i policëve në Greqi: Merrnin 30 mije euro per te...

Shkatërrohet grupi i policëve në Greqi: Merrnin 30 mije euro per te bere shtetas te rregullt kriminelët shqiptarë

5035
SHPËRNDAJE

Për çdo helenizim ata merrnin 30 mijë euro. Ata ia dolën të “pastronin” kriminelët mizorë, kryesisht shqiptarë, duke i bërë grekë, duke u dhënë ID të reja, pasaporta. Fitimet e organizatës kriminale të drejtuar nga një oficer i EL.AS dhe 34 efektivë policie të përfshirë në total, 9 prej të cilëve të arrestuar, kanë kaluar 5 milionë euro në tetë vitet e fundit. Është karakteristik se deri më tani janë konfiskuar më shumë se 600 mijë euro ndërsa në kasafortën e oficerit drejtues janë gjetur vetëm 320 mijë euro.

Ministri i Mbrojtjes Civile Panagiotis Theodorikakos ka shkuar në mëngjes në Shërbimin e Punëve të Brendshme të Forcave të Sigurisë. Aty për rreth 3 orë ministri u informua nga komandanti, Ilias Kossyvakis për rrjedhën e hetimeve në lidhje me qarkun e helenizimeve të paligjshme me dhënien e paligjshme të letërnjoftimeve dhe pasaportave, në të cilat janë përfshirë edhe punonjës policie.

Organizata thuhet se ka funksionuar që nga prilli 2013, ku marrin pjesë të kthyer nga ish-Bashkimi Sovjetik, si dhe nëpunës civilë dhe një avokat që dyshohet se është përfshirë në rrjet.

Pas shumë muajsh dhe hetimi sistematik të Shërbimit të Punëve të Brendshme të Forcave të Sigurisë, në orët e mëngjesit dhe të pasdites së datës 30–11–2021, brenda kufijve të autostradës u arrestuan 20 persona, mes të cilëve 9 punonjës policie (një oficer), një nëpunës civil i Ministrisë Mbrojtjen e Qytetarëve, një regjistrues OTA, një avokat dhe tetë shtetas. Në total, sipas hetimeve të deritanishme, në organizatën kriminale ka prova se janë përfshirë 34 punonjës policie.

Nga hetimet e deritanishme të Shërbimit dhe vlerësimi i kombinuar i provave të grumbulluara, ka rezultuar se të paktën nga data 26–04–2013 deri më 30–11–2021 është krijuar një organizatë kriminale, e përbërë kryesisht nga grekë, të kthyer nga ish-Vendet e BE-së. Rrjeti ishte aktiv në lëshimin e kartave origjinale (zakonisht) greke të identitetit, pasaportave greke dhe patentë shoferëve për shtetas të huaj me precedentë të rëndë kriminalë, që kërkonin fitimin e pronave të paligjshme.

Në të njëjtën kohë, ata lehtësuan qëndrimin e paligjshëm në vend të shtetasve të huaj, të cilët gëzonin të gjitha të drejtat e shtetasve grekë, si lëshimi i numrit të regjistrimit tatimor, numrit të regjistrimit të sigurimeve shoqërore, duke veshtiresyar gjetjen dhe arrestimin e disa prej tyre (me precedentë të rënduar kriminale) si dhe lehtësimin e daljes së tyre nga Greqia drejt vendeve të tjera, veçanërisht në Bashkimin Evropian dhe zonën Shengen (SHENGEN).

Si funksiononte organizata

Ata lëshonin kata të identitetit dhe pasaporta të shtetasve grekë, kryesisht për të huajt por edhe për vendasit, qoftë duke përdorur informacione të rreme të personave inekzistent. ose duke përdorur të dhëna të emigrantëve, të cilët ishin me banim të përhershëm jashtë vendit dhe nuk ishin plotësisht në dijeni të veprimeve të organizatës, ose duke përdorur të dhëna të shtetasve ekzistues, pas një deklarate të rreme të mëparshme për humbjen e një karte identiteti të lëshuar më parë, ose duke përdorur të dhënat e tyre reale të identitetit, nëpërmjet marrjes së paligjshme të shtetësisë greke.

Duke shfrytëzuar sa më sipër, të interesuarit arritën rast pas rasti qëndrimin dhe lëvizjen e tyre të lirë në vend, fshehjen e çdo të shkuare kriminale, largimin e tyre të papenguar nga vendi dhe lëvizjen e qëndrimin e tyre të lirë në vendet brenda dhe jashtë Bashkimit Europian dhe zonës SHENGEN, dhënien e lejeve të drejtimit, hartimin e regjistrave të rinj apo përdorimin e regjistrave tatimorë ekzistues dhe për rrjedhojë krijimin e shoqërive dhe sipërmarrjeve dhe lidhjen e kontratave dhe kontratave të çdo lloji.

S'KA KOMENTE