Sekretet dhe të vërteta për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve

Sekretet dhe të vërteta për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve

119
SHPËRNDAJE
Smiling Lips

Duke u kujdesur mirë për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve është një pjesë e rëndësishme në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm të mirë. Shëndeti i dobët oral është i lidhur në mënyrë të konsiderueshme me sëmundje kronike të mëdha dhe mund të shkaktojnë paaftësi.

Kujdesi i duhur për gojën nuk kërkon kohë të tepërt apo shpenzime të mëdha. Shmangia e sheqernave të thjeshta, dhe zbatimi i larjes së përditshme me furçë të butë e dhëmbëve dhe përdorja e fillit interdentar është themeli bazë për dhëmbë të mira dhe kujdesin për mishrat e dhëmbëve.

Përveç kësaj, ndalimi i pirjes së duhanit, konsumi i sasive të shumta të ujit, dhe duke bërë pastrimin dhe kontrollet e rregullta të dhëmbëve janë të nevojshme për të mbajtur si mishrat ashtu edhe dhëmbë të shëndetshëm.

Fakte te shpejta për dhëmbët dhe kujdesin e mishit të dhëmbëve
Këtu janë disa pika kyçe për dhëmbët dhe mishrat.

 • Dhëmbët janë të mbuluara me një shtresë të fortë, të jashtme të quajtur zmalt.
 • Një dhëmb është i përbërë kryesisht nga minerale.
 • Pllaka është një shtresë pangjyrë e baktereve që ngjitet në dhëmbë.
 • Pllaka përdor sheqerin për të prodhuar acide, të cilat gërryejnë zmaltin e dhëmbit.
 • Pështyma vazhdimisht remineralizon dhëmbët, duke i mbrojtur ata nga prishja.
 • Kariesi i dhëmbëve (shkatërrimi) është rezultat i një procesi infektiv.
 • Prishja e hershme mund të përmbyset nga rimineralizimi natyral.
 • Një kavitet (zgavër) është shkatërrim që ka përparuar deri në pikën kur ajo formon një vrimë në dhëmb.
 • Gingiviti është një formë e butë e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve që shkakton gjakrrjedhje të mishrave gjatë larjes me furçë.
 • Përdorimi i duhanit është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut që lidhen me zhvillimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve (gingiviti).
 • Brenda 3-5 minuta pas ekspozimit ndaj sheqerit dhëmbët fillojnë të demineralizohen.
 • Çamçakëzi pa sheqer pas ngrënies rezulton në një reduktim të ndjeshëm në formimin e dëmtimit të dhëmbëve.
 • Njerëzit me diabet kanë rrezik më të lartë të zhvillimit të infeksioneve, duke përfshirë edhe sëmundjen e mishit të dhëmbëve (gingivitit).
 • Disa njerëz janë gjenetikisht më të prirur për sëmundje të rënda të mishit të dhëmbëve se sa të tjerët.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.