Pagjumësia rrit rrezikun e shfaqjes së tumorit

Pagjumësia rrit rrezikun e shfaqjes së tumorit

40
SHPËRNDAJE

Të shpenzosh kohën e gjumit duke ndenjur zgjuar rrit rrezikun e shfaqjes së tumorit.

Ky përfundim del nga MIT (Massachusetts Institute of Technology) në Boston dhe u publikua në revistën “Cell Metabolism”. Shpjegimi lidhet me mekanizmin rritjes së qelizave të kontrolluara nga dy gjene të njohura si Bmal1 dhe Per2.

I gjithë faji i dritës gjatë natës- Elementi kyç që shkakton mekanizmin “shkatërrues” është drita që rreh retinën e syrit dhe dërgon një sinjal në tru, ku qëndrojnë ingranazhet e orës biologjike që më pas japin reagime në disa pjesë të trupit. Drita ndezur është si një pulsant që zeron orën natyrale (kohën) të njeriut. Kur ky sinjal humbet, humbet edhe ritmi natyral në të gjitha njësitë e organizmit të njeriut”, shpjegon koordinatori i studios, Thales Papagiannakopoulos.

Ata që humbin ritmin janë gjenet “lancettaBmal1 e Per2. Nëse humbasin këto gjene në të gjithë trupin e njeriut, sinjal i ndritshëm që merret normalisht nuk shkakton më asnjë efekt apo reagim”, nënvizon kërkuesi.

“Është njësoj si të marrësh një çekiç molekular dhe të thyesh orën”, shtoi ai.

Rritje e qelizave jashtë kontrollit-pasojat e dëmtimeve, siç është e qartë nga eksperimente në minj, mund të jenë shumë të rënda. Gjenet e Bmal1 dhe Per2, në fakt, rregullojnë kohën me të cilën ndizet një tjetër gjen, ka thënë C-myc, e cila kontrollon rritjen e qelizave. Nëse gjenet e “dorës” janë thyer (nëpërmjet dëmtimit të drejtpërdrejtë meADN ose në një gjumë wake ritëm ndryshuar), C-myc bëhet “super aktive” dhe përshpejton rritjen e qelizave, duke riprodhuar në mënyrë të pakontrolluar me rrezikun e gjeneruar një tumor agresiv.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.