Livandoja

  Livandoja

75
SHPËRNDAJE

Livandoja është një bimë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm me përmasa të vogla, zakonisht nuk arrin më shumë se një metër  lartësi. Lulet e livandos janë jashtëzakonisht aromatike, me ngjyrë të kaltër-vjollcë. Lulëzimi fillon zakonisht në pranverë dhe përfundon në verë.

Familja: Labiateae

Emri Botanik: Lavandula angustifolia

Emri i zakonshëm: Livando

Pjesët që përdoren: Lulet

Karakteristikat:

Livandoja është një bimë tipike e vendeve të Mesdheut, rritet edhe në terrene të thyer dhe shkëmborë. Lulet e  livandos për përdorim herbal mblidhen sapo ajo fillon të lulëzojë ndërsa për industrinë kozmetike dhe parfume mbledhja kryhet kur ajo është në lulëzim të plotë.

Shkenca:

Disa studime shkencore kanë treguar se livando mund të ketë vlera kurative. Në veçanti  duket se livando mund të jetë e dobishme për qetësimin e ankthit. Gjithashtu duket se vaji i livandos përzier me profesionalizëm me vajra të tjera esencialë mund të promovojnë rirritjen e flokëve në rastet e alopecisë.

Mënyra e marrjes:

Vaji esencial i livandos mund të merret me inhalacion. Vajrat esenciale, megjithatë, mund të ketë gjithashtu një përdorim topik. Janë disa përbërje me bazë livandoje që mund të merren edhe nga goja.

Perdorimi:

Vaji esencial i livandos përdoret për vetitë e tij antiseptike, dezinfektuese, vazodilatore, diuretike, analgjezik, dhe është gjithashtu një qetësues i lehtë. Thithja e vajit të livandos mund të qetësojë ftohjet dhe kollën. Vaji esencial i livandos mund të përdoret gjithashtu si një gargarë. Livando mund të përdoret gjithashtu si një tonik ngushtues në poret e zgjeruara të lëkurës.

Historia:

Fjala livando vjen nga trungu latin i fjalës lavare, për të treguar se si veçanërisht në mesjetë, bima përdorej për pastrimin e trupit, por në antikitet  livandoja është përdorur edhe si një dezinfektues për pastrimin e dyshemeve. Livandoja që nga viti 1700 ka qenë përbërësi kryesor  për parfumosjen e shtëpive. Një degë livando është konsideruar si një hajmali kundër fatkeqësive dhe demonëve dhe madje edhe një hajmali e aftë të sjellë pjellori dhe begati. Livandoja është esenca yjore e shenjës astrologjike të dashit.

Efektet:

Përdorimi i livandos në aromaterapi është krejtësisht i sigurt në të rriturit, edhe pse ndonjëherë aplikimi i vajit esencial në lëkurë mund të shkaktojnë reaksione negative. Nëse livando merret nga goja mund të shfaqen dhimbje koke, një ndryshim në oreks dhe kapsllëk.

Parimet kurative:

Kjo bimë mund të përdoret si një ilaç natyral në rastet e mëposhtme:

– Sëmundjet e lëkurës

– Sëmundje psikiatrike

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.