Reduktohet siperfaqja me grure ne Fier e Mallakaster

Reduktohet siperfaqja me grure ne Fier e Mallakaster

131
SHPËRNDAJE

Reduktohet cdo vite dhe me shume siperfaqja e mbjelle me grure ne Fier e Mallakaster.

Dikur Myzeqeja cilesohej hambari i Shqiperise ndersa sot fermeri i eshte larguar plotesisht mbjelljes se kesaj kulture duke siguruar nje sasi vetem per prodhimin e bukes per konsum vetjak.
Reduktimi I siperfaqes ne mbjelljene kesaj  kulture ka pasur si shkak  shpenzimet e larta te sherbimit dhe punimit per token buqjesore si edhe cmimin e ulet te grurit ne treg.Fermeri tashme eshte I prirur per te shpenzuar ne drejtim te mbjelljeve ne kultura te tjera duke ditur normen e ulet te fitimit per grurin.
Kete vite siperfaqja eshte reduktuar me gati 600 hektare nga  8000 hektare te mbjelle me kete kulture nje vite me pare ne Fier e Mallakaster
 Sipas specialisteve te bujqesise ne Fier  pas viteve 90 vendi yne ka reduktuar ne gati 70 % siperfaqen e mbjelle me grure duke i drejtuara syte nga tregu i importit .Gruri ne pergjithesi importohet sot ne gati 80 % nga prodhuesit me te medhenj te dritherave si rusia, kanadaja , serbia etj
 

S'KA KOMENTE