Domosdoshmëritë ekonomike të vendeve të Ballkanit

Domosdoshmëritë ekonomike të vendeve të Ballkanit

31
SHPËRNDAJE

Ekonomitë e Ballkanit, kanë një strukturë që ndikohen drejtpërsëdrejti nga zhvillimet e ekonomisë në Evropë. Për këtë arsye, për sa kohë që ekonomitë e Evropës nuk dalin nga stanjacioni, vendet e Ballkanit ndikohen në mënyrë të paevitueshme. Brenda disa viteve në vazhdim, duke qenë se pritet të vazhdojë përmirësimi ekonomik, edhe pse në mënyrë të vakët, nëpërmjet vijave tregtare dhe bankare, mund të pasqyrohet pozitivisht edhe në rritjen ekonomike të Ballkanit.

Nga ana tjetër, kriza ekonomike në vendet e Ballkanit, është një problem strukturor që vazhdon ekzistencën edhe në mënyrë të pavarur nga stanjacioni ekonomik i përgjithshëm në Evropë. Një nga problemet themelore me të cilat mbetet ballë për ballë Ballkani në ditët tona, është se nuk ka konkurrencë të mjaftueshme në eksport. Kështu që, me vazhdimin e gjallërimit të rrjedhës së importit, vendet e rajonit vazhdojnë të përballen me deficitin e llogarive rrjedhëse. Krahas deficitit të llogarisë rrjedhëse, kur shtohet edhe deficiti i sektorit publik që buron nga shpenzimet publike, përjetohet një deficit i dyfishtë. Rruga për të dalë nga kriza ekonomike, është lehtësimi i deficitit të dyfishtë.

Me rritjen e prodhimit dhe punësimit, si rrjedhojë mund të sigurohet edhe rritje në eksport. Por në vend që mallrat e eksportit të shiten më lirë se sa rritjet në eksport, është më e dobishme që me anë të politikave të reja të mbështeten produktet konkurruese.  Sigurisht që gjatë këtij procesi duhet që të vazhdojnë përpjekjet për tërheqjen e investimeve të huaja. Sepse kursimet e brendshme në vendet e Ballkanit, mbeten të pamjaftueshme për të mbështetur rritjen ekonomike. Vendet e rajonit, veçanërisht përsa i përket përmirësimit të infrastrukturës së transportit, në kuadër të Procesit të Berlinit i kanë lidhur shpresat tek fondet e Bashkimit Evropian.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.