Qeveria greke zbulon paketën e subvencioneve të energjisë, 80% më shumë ndihma...

Qeveria greke zbulon paketën e subvencioneve të energjisë, 80% më shumë ndihma pavarësisht nga të ardhurat

126
SHPËRNDAJE

Qeveria e Greqisë ka zbuluar masat që do të merren për të ndihmuar qytetarët në përballimin e pasojave të rritjes së çmimeve, përfshirë dhe atyre të energjisë elektrike.

Ndërhyrja e parë e qeverisë, siç ka theksuar edhe ministri Christos Staikouras, rrit ndjeshëm subvencionimin e energjisë elektrike për familjet dhe bizneset dhe vazhdon subvencionimin e gazit dhe jep një subvencion të jashtëzakonshëm të energjisë elektrike për bizneset e vogla.

Kostoja totale e këtyre ndërhyrjeve vlerësohet në 640 milionë euro për muajin prill, sipas ministrit të financave.

Më pas ministri i Mjedisit dhe Energjetikës Kostas Skrekas foli për një krizë të paprecedentë energjetike.

“Subvencioni do të mbulojë të gjitha shtëpitë kryesore siç janë deklaruar në E1 pa dallim të ardhurash, pavarësisht sipërfaqeve katrore dhe ofruesit. Ndihma mesatare mujore për një familje mesatare që konsumon deri në 300 kilovat orë në muaj rritet nga 40 euro në muaj në mars në 72 euro në prill.

Konkretisht në muajin prill për 150 kilovat orët e para të konsumit ne subvencionojmë me 270 euro për megavat orë nga 150 euro në mars. Për konsumin mujor nga 151 deri në 300 kilovat orë subvencionojmë 210 për megavat orë nga 110 euro në mars. Ndihma mesatare mujore për përfituesit e tarifave sociale dhe familjet më të rrezikuara, rritet në 87 euro në prill nga 53 euro në mars”, deklaroi fillimisht ministri.

Për bizneset, subvencioni në muajin prill arrin në 130 euro për megavat orë. Ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme dhe furrave të bukës do t’u jepet një subvencion shtesë prej 100 euro për megavat orë për konsumin total mujor dhe deri në 25 kilovat orë.

Në rastin e gazit natyror, subvencioni vazhdon me 20 euro për megavat orë ngrohje për konsumin total dhe ka të bëjë me 550 mijë konsumatorë. Për bizneset, subvencioni për gazin natyror do të jetë 20 euro për megavat orë për konsumin total mujor.

Masat për të adresuar përshkallëzimin e çmimeve të energjisë dhe karburanteve:

Subvencioni i energjisë elektrike për individë rritet nga 70% në 80% të peshës mesatare të rritjes për 310 Kwh të para (90% për 155 Kwh të para dhe 70% për 156-310 Kwh) për muajin prill me një kosto prej 218 milionë euro.

Subvencionimi i energjisë elektrike për bizneset është dyfishuar për të mbuluar rreth 50% të rritjes për muajin prill, me një kosto prej 278 milionë euro.

Një subvencion emergjent prej 110 milionë eurosh jepet për të mbuluar përqindjen më të madhe të rritjes së energjisë elektrike në periudhën janar-prill në bizneset e vogla.

Subvencioni i gazit vazhdon në muajin prill me 40 €/Kwh për familjet dhe 20 €/Kwh për bizneset, me një kosto prej 30 milionë euro.

Për subvencionimin e faturave jofamiljare

Për konsumatorët e biznesit, çmimi për njësi i subvencionit dyfishohet nga 65 euro/MËh në mars në 130 euro/MËh në prill.

Gjithashtu, për ndërmarrjet shumë të vogla dhe të mesme me furnizim me energji elektrike deri në 25 kVA dhe për të gjitha furrat e bukës, pavarësisht nga furnizimi me energji elektrike, konsumi total rritet me një subvencion shtesë prej 100 euro/MËh. Pra, totali i subvencionit për njësi arrin në 230 euro/MËh.

Kjo masë ka të bëjë me 1.160.000 shërbime profesionale të kompanive si restorante, dyqane, kioska, parukeri, parukeri, zyra, furra buke dhe llogaritet në 35 milionë euro për muajin prill.

Gjithashtu, për të gjitha këto kompani me furnizim me energji elektrike deri në 25 kva, do të ndahen 75 milionë euro shtesë për subvencionimin retroaktiv të konsumit total të energjisë elektrike për muajt janar, shkurt dhe mars për të absorbuar në mënyrë retroaktive 80% të klauzola e rregullimit.

Subvencionimi retroaktiv do të jepet në tre këste mujore duke filluar nga muaji prill.

Në total për muajin prill, totali i subvencionit për tarifat profesionale arrin në 313 milionë euro, nga 132 milionë në muajin mars, me një rritje prej 137%.

Gaz Natyror – Subvencionim në Faturat Familjare – Familje
Subvencioni shtetëror do të jetë 20 euro për MËh termike në muajin mars për të gjitha familjet dhe për konsumin total mujor.

Ai ka të bëjë me 540,000 konsumatorë familjarë pavarësisht nga të ardhurat, madhësia e shtëpisë ose ofruesi.

Në të njëjtën kohë, DEPA Trade ofron zbritje për muajin mars prej 20 euro për MËh termike.

Në total, përfitimi për amvisëritë është 40 euro për MËh termike, ndërsa shuma totale e subvencionit të qeverisë për konsumatorët jofamiljarë të gazit do të jetë 43 milionë euro për muajin mars.

Për muajin prill, subvencionet do të shpallen në fund të marsit për shkak të luhatshmërisë intensive të vërejtur në çmimet e gazit natyror në javët e fundit.

Gazi Natyror – Subvencionim për Faturat Jo-Shtëpiake (Tregtare-Industriale).
Subvencionimi i faturave të Gazit vazhdon edhe në muajin mars për të gjithë konsumatorët komercial dhe industrial, pavarësisht nga madhësia, qarkullimi dhe numri i punonjësve.

Subvencioni do të jetë 20 euro për Mwh termike për konsumin total mujor.

Shuma totale e subvencionimit të qeverisë për konsumatorët jofamiljarë të gazit do të arrijë në 20 milionë euro për muajin mars.

Me masat e muajit mars dhe prill, qeveria do të ketë akorduar mbi 2.3 miliardë euro, ndërsa totali i ndihmës dhe zbritjeve nga PPC dhe DEPA Commerce arrijnë në 1.261 miliardë euro. Në total, gati 3.5 miliardë euro.

“Asnjë vend tjetër europian nuk ka marrë masa kaq drastike për të mbrojtur konsumatorët në raport me popullsinë dhe madhësinë e ekonomisë”, tha z. Kostas Skrekas.

S'KA KOMENTE