Paralajmerimi i frikshem , Lumi Seman mund te permbyt qytetin e...

Paralajmerimi i frikshem , Lumi Seman mund te permbyt qytetin e Fierit

5146
SHPËRNDAJE

Harrojini permbytjet nga lumi Vjose , tani nje paralajmerim i frikshem vjen nga inxhinier dhe arkitekt te njohur ne Fier . Lumi Seman mund te permbyt Fierin nese do te perballemi me situate te reshjeve si ne 2017. Alarmi vjen pas ndertimit te by passit .Ura ne Mbrostar ku kalon by passi i Fier- Levan eshte ndertuar njesoj si ne autostraden Levan-Vlore . Ura e ndertuar ka ngushtuar shtratin e lumit duke e bere kete pjese ne forme hinke. Duke ju referuar shpjegimit te eksperteve ngushtesia e ures nuk do te perballoje prurjet e shumta te lumit Seman dhe te Gjanices duke shkaktuar rritjen e nivelit te ujit dhe pushtimin e hapsires ne te dy anet e lumit. Permbytjet mund te jene katastrofike nese do te kete shkarkime edhe nga liqeni ‘Banjes’.

Gabimi inxhenerik eshte konstatuar prej fillimit te ndertimit te by passit ne uren Mbrostar dhe eshte bere ankesa ne Ministrine e infrastruktures dhe punimet jane pezulluar per nje periudhe disa mujore por ato kane jane vijuar me pas me  te njejtin projekt duke mos marre parasysh pasojat e permbytjeve.

Shkresa me nr protokolli 9363 date 25.10.2019  “ Mbi disa problematika ne zbatimin e punimeve per ndertimin e By – Pass-it Fier” drejtuar Ministrise se Infrastruktures dhe Emergjenvcave Tirane.

Shkresa mes te tjerave referon edhe problemin ne shtratin e  lumit Seman ku firma kontraktore gjate punimeve te ures ka perdorur material te ndryshme ne shtratin e lumit per te aksesuar levizjen e mjeteve gjate vendosjes se elementeve te ures, te cilat ngushtojne seksionin funksional te lumit ne kete pjese. Ne rast reshjesh dhe prurjesh mund te rrezikohet dalja e lumit nga shtrati.

S'KA KOMENTE