Mediat greke:“Shqipëria tashmë është protektorat turk në Ballkan”

Mediat greke:“Shqipëria tashmë është protektorat turk në Ballkan”

274
SHPËRNDAJE

Mediat greke kanë kushtuar një artikull ndaj veprimeve të Turqisë kohët e fundit me ndërhyrjen e shumtë në territorin e vendit tonë në fusha të ndryshme, si në shëndetësi, arsim dhe ushtarakisht. 

Duke përmendur, bashkëpunimet dhe marrëveshjet e bëra mes Turqisë dhe Shqipërisë, mediat greke ngrenë alarmin e tashmë Shqipëria është nën protektoratin turk në Ballkan dhe në njëfarë mënyre, Tirana i është nënshtruar Ankarasë. 

Gjithashtu mediat greke kanë theksuar edhe lëvizjet e Turqisë në shtete të tjera në rajonin e Bllkanit Perëndimor si në Bosnje Hercegovinë. Më tej shtojnë se duke ndërmarrë këto lëvizje strategjike, Turqia po rrethon Greqinë.

Artikulli i Plotë

Pas dhurimeve të uniformave ushtarake dhe një tankeri për Shkupin, Turqia po thellon bashkëpunimin e saj mbrojtës me Shqipërinë, duke synuar në thelb një rrethim të tipit strategjik të Greqisë.

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm Shqiptar të Forcave të Armatosura, gjeneral Bajram Begaj, u takua me ambasadorin e Turqisë në Tiranë, Murat Ahmet York dhe atasheun ushtarak turk, kolonel Kamble.

Gjenerali shqiptar, pasi foli për bashkëpunimin e shkëlqyeshëm ushtarak dypalësh midis dy vendeve në fushën e Sigurisë dhe Mbrojtjes në rajon, theksoi se bashkëpunimi ushtarak midis Turqisë dhe Shqipërisë po zgjerohet.

Ne po flasim për fushat e arsimit, shëndetësisë, modernizimit dhe furnizimit, por edhe për misionet e NATO-s, përkatësisht korpusit të përbashkët ushtarak shqiptaro-turk që shërben në Aeroportin Ndërkombëtar Hamid Karzai në Kabul, Afganistan.

Begaj theksoi rëndësinë e bashkëpunimit në fushën e arsimit të brezave të rinj si dhe nivelin e lartë të personelit ushtarak në akademitë ushtarake të ndjekura nga qindra ushtarë shqiptarë.

Të dy palët përmendën vazhdimin e bashkëpunimit ushtarak midis dy vendeve, në përputhje me planet dypalëshe për bashkëpunimin ushtarak në fusha të reja. 

Marrëveshja e përmendur ka të bëjë me një marrëveshje të nënshkruar në 10 Mars 2021, kur Ministria e Punëve të Jashtme shqiptare shkoi në Turqi pwr kwtw arsye.
Ne nuk e dimë në detaje se çfarë përfshin ky “bashkëpunim i ri mbrojtës”, por pothuajse sigurisht ka të bëjë me “lehtësira” të reja për anijet luftarake turke, nëndetëset, forcat tokësore, zhvendosjet e avionëve turq, si dhe zgjerimin e objekteve në Pasaliman, ku turqisht trupat janë të bazuara (20-180 njerëz).

Shqipëria po përgatitet të bëhet protektorat i Turqisë në Ballkan pas zgjedhjeve të fundit Rama, ndërsa donacionet e Ankarasë për ushtrinë shqiptare do të vazhdojnë pa u ndalur. Shqipëria është një vend në të cilin Turqia ka investuar kohë dhe para për të zotëruar këtë të fundit në sferën e saj të ndikimit.

Termi “hark turk në Ballkan” nuk është as i ri as i panjohur dhe tregon përpjekjen për të rrethuar strategjikisht Greqinë nga Turqia. Çështja nga pikëpamja ushtarake dhe strategjike është jashtëzakonisht e rëndësishme për Greqinë, e cila në asnjë rast, nëse kryen ushtri operacionet në Egje, për t’u përballur me kërcënime si në Jon dhe në Veri.

Turqia po lëviz diplomatikisht dhe ushtarakisht në Bosnjë dhe Hercegovinë, me të cilën mban marrëdhënie shumë të mira, diçka që po përpiqet të bëjë edhe me Serbinë. E gjithë kjo ka sinjalizuar një alarm për Greqinë, e cila do të reagojë sipas Mesdheut Lindor, që nga Turqit në kundërpeshën e aleancave tona atje përpiquni të na rrethoni nga “lart”.

S'KA KOMENTE