Maltë, riarrestohet 30-vjeçari shqiptar që refuzoi të dëshmojë kundër bashkëpunëtorëve të tij

Maltë, riarrestohet 30-vjeçari shqiptar që refuzoi të dëshmojë kundër bashkëpunëtorëve të tij

953
SHPËRNDAJE

Një 30-vjeçar shqiptar ka refuzuar të dëshmojë kundër vëllezërve shqiptarëve Daniel e Begtash Muka të cilët po gjykohen për një grabitje prej 333 mijë eurosh në Maltë.

Artan Coku u dënua me katër vjet burg muajin e kaluar pasi pranoi se kishte marrë pjesë në grabitjen e një dyqani bizhuterish në tetor 2017, por në lidhje me dëshminë ndaj dy vëllezërve përmendi frikën për sigurinë e familjes së tij si arsyen e refuzimit të tij.

Në rastin e grabitjes, Coku kishte qenë përgjegjës për logjistikën dhe kishte qenë përgjegjës, ndër të tjera, për informimin e vëllezërve Muka nëse dyqani Tignè Point ishte hapur. Pas pranimit të akuzave kundër tij, ndihma e Cokut në polici kishte qenë një faktor lehtësues në dënimin e tij, i cili mori parasysh faktin se ai kishte ofruar vullnetarisht informacione të dobishme.

Coku kishte pranuar se kishte ndihmuar me logjistikën e grabitjes, që më pas dyshohej se u krye nga Daniel Muka, vëllai i tij Begtash dhe Ramazan Hysa, të cilët ende përballen me akuzën e grabitjes. Coku i kishte thënë policisë se stolitë e vjedhura do të dërgoheshin në Bari të Italisë dhe përfundimisht do të shiteshin në Shqipëri.

Përveç dënimit me katër vite burg, Gjykata kishte urdhëruar edhe Cokun që të paguante një të tretën e shpenzimeve të gjykatës, në vlerë mbi 14,500 euro. Kostoja e riparimeve në dyqanin e synuar nga banda ishte mbi 65,000 euro. Shqiptari ishte efektivisht një njeri i lirë pas dhënies së dënimit, për shkak të periudhës së gjatë që kishte kaluar në paraburgim, e cila e tejkaloi dënimin e tij. Por policia e kishte ndaluar të largohej nga Malta, duke e mbajtur në paraburgim për të dëshmuar kundër vëllezërve Muka.

Por kur u soll në gjykatë për të dëshmuar kundër tyre në dy përmbledhje provash të veçanta të premten, Coku nuk pranoi dhe deklaronte se kishte një familje në Shqipëri, sigurinë e së cilës do ta vinte në rrezik nëse do ta bënte këtë.

Coku i tha gjykatës se nuk kishte frikë nga burgu dhe nuk e kishte problem të ndalohej. Meqenëse Coku ishte një dëshmitar kompetent dhe i detyrueshëm në ligj, pasi çështja kundër tij ishte vendosur, magjistratja Rachel Montebello urdhëroi ri-arrestimin e Cokut.

Coku u akuzua para gjykatësit Victor Axiak të premten në mëngjes, duke u deklaruar fajtor për akuzën se nuk kishte dëshmuar kundër të dy bashkëpunëtorëve të tij të dyshuar. Nderkohë një prej dy vëllezërve, pikërisht Daniel Muka, akuzohet gjithashtu në një rast tjetër për vrasjen e Christian Pandolfino dhe partnerit të tij Ivor Maciejoëski në shtëpinë e tyre në Sliema në gusht 2020.

S'KA KOMENTE