ReGen, fshati plotesisht ekologjik qe do te ndertohet ne Amsterdam

ReGen, fshati plotesisht ekologjik qe do te ndertohet ne Amsterdam

287
SHPËRNDAJE

Nëse njerëzit duan të luftojnë probleme të tilla si: rritja e urbanizimit, mungesa e burimeve dhe ndryshimet klimaterike, atëherë duhet të rimendojnë mënyrën se si jetojnë. Ky është edhe qëllimi i ndërtimit të fshatit “ReGen” në Amsterdam.

Ky është një projekt strehimi plotësisht i qëndrueshëm, me banorë që mund ta rritin vetë ushqimin e tyre dhe të prodhojnë energjinë e nevojshme me anë të një ekosistemi.

Me anë të teknologjive bujqësore si:  Aquaponics dhe Permakulturës (zhvillimi i ekosistemeve bujqësore me qëllim që të jenë të qëndrueshëm dhe të pavarur), komuniteti mund të prodhojë më shumë ushqim se sa është e zakonshme për madhësinë e tij. Aquaponics, për shembull, është një teknikë që mban peshqit dhe bimët së  bashku në të njëjtin sistem, në mënyrë që të sigurojnë lëndë ushqyese për njëri- tjetrin.

Peshku prodhon mbeturina të pasura  me nitrate dhe amoniak, të cilat duhet të largohen nga mjedisi i tyre, ndërsa bimët prej këtyre substancave lulëzojnë. Kur bimët ushqehen me mbeturinat e peshkut, atëherë mjedisi i këtyre të fundit do të pastrohet. Kështu krijohet një cikël me reagime pozitive në mënyrë reciproke. Aquaponics është një sistem i vjetër, i cili është përdorur për shumë vite në vende si Kina dhe Tajlanda.

Ky projekt ka gjithashtu plane për prodhimin e energjisë duke përdorur një përzierje të energjisë diellore, të erës, biomasës dhe burimeve gjeotermale. Gjithashtu banorët do të përdorin automjete elektrike të fuqizuara nga këto burime.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.