Lajmi i fundit: Poli i Veriut po zhvendoset 30 milje ne vit

Lajmi i fundit: Poli i Veriut po zhvendoset 30 milje ne vit

779
SHPËRNDAJE

Veriu magnetik i Tokës po zhvendoset me një normë ‘të pashembullt’ prej 30 milje në vit – duke hedhur të dhëna për pozicionimin satelitor dhe sistemet e lundrimit jashtë kursit, shkruan Daily Mail.

Poli magnetik i Veriut është pika që endet në sipërfaqen e Hemisferës Veriore të Tokës, në të cilën fusha magnetike e planetit – e krijuar nga hekuri i shkrirë brenda thelbit të planetit – tregon vertikalisht poshtë.Harta tregon se poli i veriut po leviz nga Canadaja ne drejtim te Siberise.
Modeli i fundit magnetik botëror, i cili gjurmon lëvizjen e fushës magnetike të Tokës, tregon se veriu magnetik po lëviz me një shpejtësi prej 30 milje në vit.
Ky është ndërrimi më i shpejtë i regjistruar i veriut të Tokës që nga mesi i shekullit të 16-të dhe mund të shkaktojë shkatërrim për sistemet e aviacionit dhe navigimit, përfshirë aplikacionet e smartphone që përdorin GPS.

S'KA KOMENTE