Kod i kuq për njerëzimin’: Ndryshimet klimatike u shkaktuan nga njeriu, s’ka...

Kod i kuq për njerëzimin’: Ndryshimet klimatike u shkaktuan nga njeriu, s’ka më dyshime, akuzon OKB

317
SHPËRNDAJE

“Ndikimi dëmtues i njerëzimit në klimë është një fakt”, thonë shkencëtarët e OKB -së në një studim historik. Raporti thotë se emetimet e vazhdueshme të gazrave të ngrohjes mund të shohin gjithashtu një kufi të temperaturës kyçe të thyer në pak më shumë se një dekadë.

Autorët gjithashtu tregojnë se një rritje e niveleve të detit që afrohet 2 m deri në fund të këtij shekulli “nuk mund të përjashtohet”. Por ka një shpresë të re që shkurtimet e thella të emetimeve të gazrave serë mund të stabilizojnë rritjen e temperaturave.

Ky vlerësim i matur nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) paraqitet në një dokument 42-faqësh të njohur si Përmbledhje për Politikëbërësit.

Ai drejton një seri raportesh që do të publikohen gjatë muajve të ardhshëm dhe është rishikimi i parë i madh i shkencës së ndryshimeve klimatike që nga viti 2013. Lëshimi i tij vjen më pak se tre muaj para një samiti kryesor klimatik në Glasgow të njohur si COP26. “Raporti i sotëm i Grupit Punues 1 të IPCC është një kod i kuq për njerëzimin,” tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres.

“Nëse i kombinojmë forcat tani, mund të shmangim katastrofën klimatike. Por, siç e bën të qartë raporti i sotëm, nuk ka kohë për vonesë dhe nuk ka vend për justifikime. Unë mbështetem tek drejtuesit e qeverisë dhe të gjithë aktorët për të siguruar që COP26 është i suksesshëm.”

Me tone të forta, të sigurta, dokumenti i IPCC thotë “është e qartë se ndikimi njerëzor ka ngrohur atmosferën, oqeanet dhe tokën”.Sipas Prof Ed Hawkins, nga Universiteti i Reading, MB, dhe një nga autorët e raportit, shkencëtarët nuk mund të jenë më të qartë në këtë pikë.

“Është një deklaratë fakti, ne nuk mund të jemi më të sigurt; është e qartë dhe e padiskutueshme që njerëzit po ngrohin planetin.”

Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike, Petteri Taalas, tha: “Duke përdorur termat sportivë, mund të thuhet se atmosfera është ekspozuar ndaj dopingut, që do të thotë se ne kemi filluar të vëzhgojmë ekstremet më shpesh se më parë.”Kjo ngrohje “po prek tashmë shumë ekstreme të motit dhe klimës në çdo rajon në të gjithë globin”.

Qoftë valët e të nxehtit si ato të përjetuara kohët e fundit në Greqi dhe Amerikën Veriore perëndimore, apo përmbytjet si ato në Gjermani dhe Kinë, “atribuimi i tyre ndaj ndikimit njerëzor është forcuar” gjatë dekadës së fundit. Kur bëhet fjalë për rritjen e nivelit të detit, shkencëtarët kanë modeluar një gamë të mundshme për nivele të ndryshme të emetimeve

S'KA KOMENTE