Shqiperia prodhuesi me i madhe i naftes ne BALLKAN ,por cmimi per...

Shqiperia prodhuesi me i madhe i naftes ne BALLKAN ,por cmimi per shqiptaret ,teper i larte

2004
SHPËRNDAJE

Çmimet e naftës shënuan rënie mëngjesin e kësaj të hëne 14/10/2019

Kështu, treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, ranë me 25 cent dhe u tregtuan me 60.26 dollarë amerikanë për fuçi.

Edhe treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, ranë po me 25 cent dhe u tregtuan me 54.45 dollarë amerikanë për fuçi.

Indeksi i çmimit të arit ra me 0.2 për qind dhe u tregtua me 1,486.99 dollarë amerikanë për onz.

Sot ne Shqiperi nje liter nafte eshte 176 leke ndersa nje liter benzine eshte 179,6 leke dhe mbetet  perseri e shtrenjte dhe qendron e pandryshuar.
Shqipëria është prodhuesi më i madh i naftës së papërpunuar në Ballkanin Perëndimor, sipas Institutit të Energjisë për Evropën Juglindore. Shoqata Shqiptare e Energjisë (AEA) vlerëson se vendi ka rezerva relativisht të larta të naftës deri në 400 milion ton, megjithëse kërkohen investime të mëtejshme për kërkime dhe zhvillim.
“Shqipëria vlerësohet si një nga vendet më të pasura të Evropës në rezervat hidrokarbure në tokë”, thotë Erlet Shaqe, kryetarja e AEA-s për Evropën në zhvillim. “Që nga viti 2004, janë nënshkruar 16 marrëveshje të përgjithshme për eksplorimin e naftës dhe gazit, nga të cilat vetëm pesë janë në fazën e prodhimit: Bankers, Transatlantik, Transoil, Sherwood dhe Phoenix. Sipas të dhënave të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjetikës (MIE), 90 për qind e prodhimit të naftës së papërpunuar  i përket Bankers Petroleum. “
Pse atëherë a nuk po përfiton vendi nga industria e naftës? Sipas z. Shaqe, është çështje se si janë bërë marrëveshjet.
“Edhe pas 15 vjetësh, kompanitë që investojnë në industri nuk kanë arritur të mbulojnë kostot përkatëse dhe për rrjedhojë Shqipëria ka përfituar më pak se 2 për qind të vlerës së prodhimit deri tani”, thotë Shaqe. “Ky fakt tregon jo vetëm mungesën e përgatitjes dhe zbatimit, por edhe kontrollin e dobët të inspektimit, monitorimit, kontrollit dhe auditimit të subjekteve publike: MIE, AKBN dhe Albpetrol ShA.”
Institucioni i Lartë i Shtetit për Kontrollin e Shtetit (SSAI) përfundoi një auditim të performancës për “Procedurat dhe Rezultatet e Marrëveshjeve të Naftës në Shqipëri” në fillim të vitit 2017, duke vënë në dukje se ndikimi në ekonominë e përdorimit të aseteve nëntokësore ka qenë minimal, si në aspektin e efektit mbi punësimin dhe të ardhurat buxhetore.
“Shqipëria vlerësohet të ketë më shumë rezerva prej më shumë se 277 milionë fuçi dhe zona e naftës Patos-Marinëz-Kolonjë është njohur si fusha më e madhe e naftës në Evropën kontinentale. Por vetëm 2.18 për qind u shfrytëzuan në mes të 2010 dhe 2014, “thotë Shaqe.
Por ka zhvillime pozitive. “Korporata Pennine Petroleum ka përfunduar një marrëveshje në lidhje me Bllokun Velca”, shton z. Shaqe. “Ata kanë marrë miratimin e qeverisë, e cila hap rrugën për procedura të tjera. Marrëveshja bazohet në ndarjen e prodhimit, hulumtimit, zhvillimit dhe prodhimit të hidrokarbureve dhe është e lidhur me kompaninë shtetërore të naftës nën menaxhimin e Bllokut Velca. Sipas radarit, Shell është gjithashtu aktive, pasi ka investuar mbi 270 milionë dollarë në Shqipëri pas një zbulimi shumë pozitiv në fushën e naftës Shpiragu-2 “, përfundon ai.

S'KA KOMENTE