Greqia merr masat ekstreme kufizuese ndaj Covid

Greqia merr masat ekstreme kufizuese ndaj Covid

243
SHPËRNDAJE

Sipas masave të reja të ndërmarra nga Greqia. Nga ora 7:00 deri në 9:30 do të jetë mbërritja në vendet e punës, ndryshimet dhe orari i shitjes me pakicë. Dyqanet do të jenë të hapura nga ora 10:00 deri në orën 21:00 – Masat e reja do të hyjnë në fuqi nga e hëna – Nga 13 dhjetori kushdo mbi moshën 60 vjeç duhet të ketë marrë dozën e tretë për t’u konsideruar i vaksinuar plotësisht – Vendi nuk po shkon drejt mbylljes sërish, theksoi ministri i Shëndetësisë Thanos Plevris

Masat e reja për pandeminë, të cilat i përmendi dje kryeministri Kyriakos Mitsotakis në mesazhin e tij televiziv, u specializuan sot nga ministri i Shëndetësisë, Thanos Plevris.

Në konferencën për shtyp, së bashku me z. Plevris, ishin presidenti i Autoritetit Kombëtar të Transparencës, Angelos Binis dhe sekretari i përgjithshëm i Tregtisë dhe Mbrojtjes së Konsumatorit, Sotiris Anagnostopoulos.

Thanos Plevris u shpreh se masat nuk synojnë kufizimin e aktivitetit të të vaksinuarve, por atyre që kanë zgjedhur të mos vaksinohen.

NSS është nën presion, por duron. ICU-të që funksionojnë janë dyfishuar, ndërkohë që janë siguruar ventilatorë dhe infrastruktura që, nëse është e nevojshme, të bëhet intubimi edhe jashtë ICU.

Shoqëria nuk do të mbyllet, po marrim të gjitha masat që SSK t’i përgjigjet presionit, tha ministrja e Shëndetësisë.

“Mbi 85% e atyre që shtrohen në ICU ose humbasin jetën janë të pavaksinuar. “Shretërit e ICU janë më shumë se dyfishuar dhe 12,000 staf janë në dispozicion,” shtoi ai.

Ne kemi mbi 700 shtretër ICU nga sektori privat. Në disa zona ku ka pasur presione të veçanta është aktivizuar masa e porositjes së shërbimeve. “Përfundimisht do të na duhen 80 mjekë në zonat ku sistemi është nën presion”, tha ai.

Sa i përket vaksinimeve, terminet e planifikuara i kalojnë 900 mijë. 75% e popullsisë së rritur tashmë është vaksinuar, ndërsa në popullatën e përgjithshme është 65%.

Masat e shpallura janë të synuara. Ka tre faza:

(a) Zonat e aksesueshme për të gjithë (barnatore, furnizim me ushqime),

(b) vetëm për ata që janë vaksinuar ose ata që nuk janë vaksinuar (shitje me pakicë, vende pune, vende kulti, parukeri, zona të hapura ngrënieje). Vendet e punës do të ndjekin një orar të ri që do të fillojë nga ora 07:00 deri në orën 09:30, ndërsa në shitje me pakicë do të ketë ndryshim orari.

(c) argëtimi i brendshëm që do të jetë vetëm për të vaksinuarit (restorante të brendshme, teatro, kinema, muze, ekspozita, konferenca, palestra).

Gjithashtu, për hyrjen e të miturve në ambiente të mbyllura do të ketë, aty ku kërkohet, autotest dhe jo laborator.

Nga 13 dhjetori, kushdo mbi 60 vjeç duhet të kishte marrë dozën e tretë për t’u konsideruar i vaksinuar plotësisht. Konkretisht, doza përforcuese do të bëhet në 6 muaj, ndërsa do të kenë një diferencë deri në 7 muaj, pasi më pas do të skadojë certifikata e vaksinimit.

Sekretari i Përgjithshëm i Tregtisë dhe Mbrojtjes së Konsumatorit, Sotiris Anagnostopoulos, njoftoi se nga e hëna do të ndryshojë orari i tregtisë me pakicë për të mbrojtur shëndetin publik.

Konkretisht, dyqanet me pakicë gjatë ditëve të javës do të jenë të hapura nga ora 10:00 deri në orën 21:00, për të shmangur bllokimet në transportin publik, në kombinim me orët e qarkullimit në sektorin publik dhe privat.

Z. Anagnostopoulos theksoi se për zbatimin e masave do të kryhen inspektime nga policia, rojet bregdetare dhe rojet bregdetare, Autoriteti Kombëtar i Transparencës dhe Njësia e Tregut Ndërshërbyes.

Kujtohet se Kyriakos Mitsotakis njoftoi dje masat e mëposhtme:

* Së pari, nga e hëna e ardhshme, të gjithë qytetarët e rritur të pavaksinuar, përveç kateringut, nuk do të hyjnë në dhoma të tjera të mbyllura. As me shfaqjen e testit. Në kinema, teatro, muzeume apo palestra, për shembull. Është një akt i menjëhershëm mbrojtjeje dhe, natyrisht, një nxitje indirekte për t’u vaksinuar. Përsa i përket shërbesave kishtare, e përsëris se besimtarët që nuk janë vaksinuar duhet të kenë një test laboratorik negativ. Kjo, në fund të fundit, parashikohet në qarkoren e Sinodit të Shenjtë, i cili tashmë thirret të mbikëqyret nga organet e tij dhe, me kampionim, nga shteti.

* Së dyti, certifikata e hyrjes në ambiente të mbyllura për personat e vaksinuar mbi 60 vjeç pushon së vlefshmi shtatë muaj – e përsëris, shtatë muaj – nga lëshimi i saj. Domethënë do të jepet një muaj për vaksinimin e tyre me dozën e 3-të pas përfundimit të semestrit. Kjo pasi të dhënat mjekësore tregojnë se, me kalimin e kohës, mbrojtja e vaksinës zvogëlohet.

* Së treti, orët e punës shtrihen në sektorin publik dhe privat. Për të shmangur mbipopullimin, veçanërisht në orarin e mbërritjes dhe nisjes, por edhe ngarkesën shtesë në orë të caktuara në transportin publik. Natyrisht, me dispozita të veçanta për punonjësit me fëmijë në shkollë.

* Së katërti, kontrollet do të vazhdojnë edhe më intensivisht. Nuk ka “pinjollë” dhe “të zgjuar” në një betejë kombëtare. Dhe të gjithë duhet t’i hyjnë më me vendosmëri, duke marrë përsipër përgjegjësitë e tyre: shteti, pushteti vendor, organet shkencore por edhe shoqatat individuale profesionale.

* Dhe së pesti, por me rëndësi të madhe, Sistemi Kombëtar Shëndetësor forcohet më tej. Njësitë private të kujdesit intensiv janë tashmë në përdorim. Shërbimet e mjekëve privatë kërkohen edhe në zonat e presionit të lartë. Sot në fakt kam firmosur urdhrin përkatës. Ndërsa rekrutimet bëhen në pozicionin e punonjësve shëndetësorë të pavaksinuar që mbeten në pezullim.

S'KA KOMENTE