Greqia bëhet vendi i parë në Europë që shpërndan certifikata vaksinimi të...

Greqia bëhet vendi i parë në Europë që shpërndan certifikata vaksinimi të COVID-19 për të lehtësuar udhëtimet

118
SHPËRNDAJE

Disa muaj para se të fillojë sezoni turistik, Greqia është bërë një nga vendet e para në Bashkimin Europian që lëshon certifikata dixhitale të vaksinimit COVID-19. Qëllimi është të lehtësojë udhëtimet, duke shpresuar se deri në verë, një pjesë e madhe e popullsisë së botës do të jenë vaksinuar.

Kyriakos Pierrakakis, Ministri i Qeverisjes Dixhitale thotë se ai shpreson që ajo të miratohet si një certifikatë në një nivel pan-Europian. “Kryeministri grek, Kyriakos Mitsotakis, tashmë ka paraqitur propozimin tonë në një nivel Europian, i cili është që certifikata të përdoret si një mjet për të lehtësuar, padyshim jo si një mjet për të diskriminuar.”

“Propozimi përqendrohet në pikat e kalimit të kufirit,” përshkroi ai. “Ne propozojmë që kur të kaloni kufirin të shkoni në një vend tjetër, të keni natyrisht mundësinë për të bërë një test dhe për t’u karantinuar, por gjithashtu, nëse jeni vaksinuar, të keni mundësinë të kaloni kufirin lehtë. Një lloj korsie e shpejtë brenda aeroporteve, nëse dikush është vaksinuar, për të pasur mundësinë për të shkuar në një korsi tjetër nga ata që nuk janë vaksinuar. ”

Vaksinimi i popullsisë filloi muajin e kaluar, duke filluar me stafin e kujdesit shëndetësor në vijën e parë dhe banorët e shtëpive të të moshuarve. Certifikata do të jetë në dispozicion vetëm për ata që kanë marrë të dyja dozat e vaksinës. Deri më tani, kjo vlen për 2.2% e popullsisë.

Ata janë në gjendje të shkarkojnë dokumentacionin përmes faqes së internetit të qeverisë. Sistemi hyri drejtpërdrejt të Premten në mëngjes dhe deri të hënën ishin lëshuar 55,000 certifikata. Tani për tani, do të përdoret si një certifikatë mjekësore, por shpresohet që së shpejti të përdoret për udhëtime ndërkombëtare.

“Sidomos sa i përket pikave të kalimit të kufirit, ne jemi shumë optimistë se ky propozim do të miratohet, sepse nëse nuk do të ndodhë, ne do të përballemi me versionin absurd, ku dikush që vaksinohet, ende duhet të testohet ose të karantinohet – kur këto burimet mund të përdoren më mirë për qytetarët e tjerë, “shtoi Pierrakakis.

Njohuria e Greqisë në lidhje me këto certifikata ka zgjuar interesin e vendeve të tjera anëtare, veçanërisht në lidhje me mënyrën se si marrëveshjet dypalëshe mund të funksionojnë në të ardhmen e afërt. 

S'KA KOMENTE