Drejtuesit e BE, leter vendeve anetare:”Hapni negociatat me Shqipërinë”.

Drejtuesit e BE, leter vendeve anetare:”Hapni negociatat me Shqipërinë”.

175
SHPËRNDAJE

Hapni negociatat me Shqipërinë”. Kjo është kërkesa e bërë sot përmes një letre nga drejtuesit e Bashkimit Europian, drejtuar vendeve anëtarë.

Presidenti i KiE, Donald Tusk, Juncker, Von der Leyen, Sassoli kërkuan që Shqipërisë dhe Maqedonisë së t’i hapen negociatave, në një kohë kur vendimi jepet më 18 tetor.

Letër e përbashkët e Presidentëve Tusk, Sassoli, Juncker dhe Presidenti i zgjedhur Von der Leyen për hapjen e bisedimeve të pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë:
Të dashur kolegë,

Qershorin e kaluar u pajtuam të arrinim një vendim të qartë dhe thelbësor për hapjen e negociatave të pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë jo më vonë se tetori 2019. Bashkimi Evropian qëndron para një zgjedhjeje strategjike. Nëse BE vendos tani për të filluar bisedimet e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë është një provë e aftësisë së Bashkimit për të përmbushur premtimet e saj dhe për të parë të ardhmen. Bota jonë po pëson ndryshime të shpejta. Nëse BE do të ruajë rolin e saj ndërkombëtar dhe të mbrojë interesat e saj, ndërmarrja e një hapi drejt integrimit të atyre vendeve evropiane që kanë shprehur interes dhe kanë përmbushur kërkesat për fillimin e procesit të pranimit do të ndihmojë në arritjen e kësaj. Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria bënë atë që u kërkuam të bënin. Arritja e kësaj kërkonte një përpjekje të konsiderueshme nga qytetarët e tyre, për të cilët perspektiva evropiane ka qenë një burim i shkëlqyeshëm i motivimit dhe vendosmërisë.

S'KA KOMENTE