Cmimi i naftes ne burse bie , shqiptaret e blejne me shtrenjte

Cmimi i naftes ne burse bie , shqiptaret e blejne me shtrenjte

2693
SHPËRNDAJE

 

Çmimet e naftës shënuan rënie mëngjesin e kësaj të diele

Kështu, treguesit referencë per naftën e papërpunuar europiane, Brent, ranë me 95 cent ose me 1.6 për qind dhe u tregtuan me 58.86 dollarë amerikanë për fuçi.

Ndërsa treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, ranë me 84 cent ose me 1.6 për qind dhe u tregtuan me 52.49 dollarë amerikanë për fuçi.

Indeksi i çmimit të arit avancoi me 0.3 për qind, dhe u tregtua me 1,581.42 dollarë amerikanë për onz.

Nderkohe ,Çmimi i naftës në Shqipëri u rrit me 5 lekë për litër në fillim të këtij muaji dhe tani tregtohet 159-179  lekë për litër.

Sipas të dhënave të Global Petrol Price Shqipëria renditet e 15-a në botë në listën e vendeve më të shtrenjta për karburantin, duke qenë në nivele të përafërta me si Danimarka dhe Zvicra. Në vendet fqinjë si Maqedoni e Mal të Zi, nafta tregtohet përkatësisht me 0.86 dollarë dhe 1.03 dollarë.

Arsyet e çmimeve më të larta në vendin tonë janë taksat e larta. Në Maqedoni, taksat direkte janë rreth 43 lekë për litër dhe në Shqipëri 90 lekë për liter. Taksat direkte mbi naftën në Maqedoni janë vetëm akciza, me rreth 28 lek për litër (0.2 cent për litër) dhe TVSH (e cila aplikohet në masën 18%) në rreth 15 lekë për litër. Ndërsa në Shqipëri nafta taksohet si vijon: Akciza 37 lekë për litër; Taksa e qarkullimit 27 lekë për litër; taksa e karbonit 3 lekë për litër. Krahas tyre, vitet e fundit në kosto janë përfshirë dhe tarifa e markimit dhe ajo e skanimit, nga 1 lekë për litër secila. TVSH (në masën 20%) arrin në 21 lekë për litër.

Shqipëria është prodhuesi më i madh i naftës së papërpunuar në Ballkanin Perëndimor, sipas Institutit të Energjisë për Evropën Juglindore. Shoqata Shqiptare e Energjisë (AEA) vlerëson se vendi ka rezerva relativisht të larta të naftës deri në 400 milion ton, megjithëse kërkohen investime të mëtejshme për kërkime dhe zhvillim.
“Shqipëria vlerësohet si një nga vendet më të pasura të Evropës në rezervat hidrokarbure në tokë”, thotë Erlet Shaqe, kryetarja e AEA-s për Evropën në zhvillim. “Që nga viti 2004, janë nënshkruar 16 marrëveshje të përgjithshme për eksplorimin e naftës dhe gazit, nga të cilat vetëm pesë janë në fazën e prodhimit: Bankers, Transatlantik, Transoil, Sherwood dhe Phoenix. Sipas të dhënave të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjetikës (MIE), 90 për qind e prodhimit të naftës së papërpunuar  i përket Bankers Petroleum. “
Pse atëherë a nuk po përfiton vendi nga industria e naftës?
“Edhe pas 15 vjetësh, kompanitë që investojnë në industri nuk kanë arritur të mbulojnë kostot përkatëse dhe për rrjedhojë Shqipëria ka përfituar më pak se 2 për qind të vlerës së prodhimit deri tani”, thotë Shaqe. “Ky fakt tregon jo vetëm mungesën e përgatitjes dhe zbatimit, por edhe kontrollin e dobët të inspektimit, monitorimit, kontrollit dhe auditimit të subjekteve publike: MIE, AKBN dhe Albpetrol ShA.”
Institucioni i Lartë i Shtetit për Kontrollin e Shtetit (SSAI) përfundoi një auditim të performancës për “Procedurat dhe Rezultatet e Marrëveshjeve të Naftës në Shqipëri” në fillim të vitit 2017, duke vënë në dukje se ndikimi në ekonominë e përdorimit të aseteve nëntokësore ka qenë minimal, si në aspektin e efektit mbi punësimin dhe të ardhurat buxhetore.
“Shqipëria vlerësohet të ketë më shumë rezerva prej më shumë se 277 milionë fuçi dhe zona e naftës Patos-Marinëz-Kolonjë është njohur si fusha më e madhe e naftës në Evropën kontinentale. Por vetëm 2.18 për qind u shfrytëzuan në mes të 2010 dhe 2014
Por ka zhvillime pozitive. “Korporata Pennine Petroleum ka përfunduar një marrëveshje në lidhje me Bllokun Velca”, shton z. Shaqe. “Ata kanë marrë miratimin e qeverisë, e cila hap rrugën për procedura të tjera. Marrëveshja bazohet në ndarjen e prodhimit, hulumtimit, zhvillimit dhe prodhimit të hidrokarbureve dhe është e lidhur me kompaninë shtetërore të naftës nën menaxhimin e Bllokut Velca. Sipas radarit, Shell është gjithashtu aktive, pasi ka investuar mbi 270 milionë dollarë në Shqipëri pas një zbulimi shumë pozitiv në fushën e naftës Shpiragu-2 “

S'KA KOMENTE