“Albstar” nis kete muaj projektin e qendres se Fierit

“Albstar” nis kete muaj projektin e qendres se Fierit

461
SHPËRNDAJE

 

Pas me shume se 8 muaj pritje nga prishja e 48 ndertimeve prane lumit Gjanica kompania zbatuese e projektit “ALBSTAR” do te nis nga puna kete projekt . Agjencia e Prokurimeve te shpalli zyrtarisht fituesin e tenderit pas fazes disa ditore te ankimimit. Ne tenderin per Rikualifimin Urban te Qendres Fier kane marre pjese 6 kompani ndertimi nga me te medhate dhe me emer ne Shqiperi.Albstar ka fituar te drejten e zbatimit te ketij projekti me nje vlere monetare prej 811.563.000 me tvsh

Projekti i Qendres se Fierit i eshte paraqitur Fondit Shqiptar te Zhvillimit qe eshte edhe financuesi i ketij investimi.Tenderi per Qendren u shty 3 here deri sa u realizua ne fund te Gushtit.

Projekti për rikonceptimin e qendrës së qytetit të Fierit, me vlerë 811.563.000 leke me tvsh, nisë nga shtrati i lumit Gjanica; rikonstruksioni i fasadave në qendër të qytetit dhe instalim i rrjetit ndriçues

Grafiku i punimeve përcakton një kohështrirje prej 18 muajsh, ku do të përfshihet ndërtimi i tre urave mbi lum si dhe ndërtimi i një parkimi nëntokësor nën qendrën e qytetit per 100 automjete

Secila prej urave do të ketë një dizajn të veçantë, ku ndër elementët që bien në sy janë korimanot me xham për uren qendrore, si dhe ura e kishës, e cila do të jetë me harqe dhe do të ketë një korsi biçikletash.

Sheshi i rikonceptuar është parashikuar të lidhet me lumin përmes shkalleve, të cilat janë një pjesë e rëndësishme e projektit, pasi do t’i japë banorëve lirshmërinë për të aksesuar drejtpërdrejt lumin.

Projekti synon të rikthejë lumin Gjanica në një nga asetet më të rëndësishme natyrore të zonës urbane të qytetit të Fierit dhe të konceptojë një shesh qendror, i cili mungon për qytetin.

Projekti ne fjale ze nje siperfaqe prej 7 ha.Projekti paraqet nje qender ku parashikon ndalimin e kalimit te automjeteve per te pershkuar pedonalen apo bulevardin kryesor.

Nga pamjet ne video Qendra e Ardhme e Fierit sipas ketij projekti do te jete jo vetem nje shesh ne sherbim te kembesoreve por edhe nje parkim nentokesor me nje kapacitet mbajtes parkimi per rreth 100 automjete.. Janë 2 ha sipërfaqe e gjelbëruar.

Ne 29 Janar 2018 nisi prishja e gati 47 objekteve prane Gjanices, qe i hapi dhe rrugen ketij projekti.
Vetem prishja e objekteve ne fjale, i kushtoi qeverise shqiptare 402.655.835 milion leke te reja per shpronesim te poseduesve te objekteve ndersa vetem hartimi i projektit te Rikonceptimit te Qendres se Fierit, kushtoi 10 milion leke te reja.Projekti ideja u hartua dhe u prezantua nga nje studio italo-shqiptare por u ndryshua nga specialist urbanist dhe arkitektet dhe sot kemi projektin e zbatimit.Projekti perfundimtar sipas informacionit te Bashkise Fier ka nje kosto zero.
Sipas bashkise FierProjekti i zbatimit jep zgjidhjet teknike për cdo hapsirë territoriale të përfshirë në zonën e ndërhyrjes si: shtrati i lumit, sheshi qëndror i qytetit, hapsirat e gjelbëruara, parkimi nëntokësor, sistemimi i rrugëve, etj.

Projekti i zbatimit u realizua nga Drejtoria e Projekteve dhe Infrastrukturës në Bashkinë

S'KA KOMENTE