Arrihet marreveshja Rama -Basha, per zgjidhjen e krizes Politike

Arrihet marreveshja Rama -Basha, per zgjidhjen e krizes Politike

369
SHPËRNDAJE

“Kemi një marrëveshje bazuar në paketën McAllister Plus. Marrëveshja do të detajohet në 24 orët e ardhshme dhe vetëm pas kësaj do të kemi një komunikim publik. ”
“Sa më përket mua më lejoni që të jem një qind përqind dakord me kreun e opozitës”.
Me këto fjalë, kreu i opozitës Lulzim Basha dhe Kryeministri Edi Rama, pas një takimi kokë më kokë që zgjati më shumë se 3 orë, njoftuan arritjen e një marrëveshjeje, duke i dhënë fund krizës politike, që vijonte prej muajsh.
Para gazetarëve të shumtë që prisnin prej disa orësh jashtë kryesisë së Kuvendit, dy liderët politikë u ndanë me një shtrëngim duarsh që u shoqërua me duartrokitje e brohorima nga të pranishmit.
Sa i përket datës së zgjedhjeve, ajo mbetet për t’u zbuluar në orët që do të vijnë. 

Më poshtë keni një përmbledhje e pikave kryesorë në propozimin e integruar (“McAllister Plus”)paraqitur nga Ndihmës Zëvendës Sekretari Hoyt Yee.
 

 

1-Një zëvendës Kryeministër i përkohshëm (person jo-politik), i propozuar nga opozita;
2-Caktimi konsensual i katër ministrave (ekspertë teknik të respektuar) me qëllim parandalimin e keqpërdorimit të administratës publike dhe ndikimeve në procesin zgjedhor;
3-Kryetari i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve i zgjedhur nga opozita;
4-Avokati i Popullit i zgjedhur nga opozita;
5-Ndryshimet në Kodin Zgjedhor, të cilat do të garantojnë standardet më të larta të nevojshme për zgjedhje të lira dhe të ndershme;
6-Përzgjedhja konsensuale e një kandidati të respektuar për President, i pranueshëm për Qeverinë dhe për Opozitën. (Nuk është më e mundur pasi Presidenti tashmë është zgjedhur në Parlament vetëm me votat e shumicës qeverisëse)
7-Krijimi i një ministrie të re speciale, të drejtuar nga një figurë politike e zgjedhur nga opozita, e cila do të merret ekskluzivisht me zbatimin e çdo hapi që duhet të merret, në mënyrë që në të ardhmen shqiptarët mund të kenë mundësinë të votojnë përmes një sistemi elektronik.
8-Ndryshime në ligjin për transparencën e financimit të partive politike.
9-Ndryshime në Kodin Penal, dënime më të ashpra për blerjen e votës, fotografimin e fletës së votimit dhe krime të tjera lidhur me zgjedhjet.
10-Burime shtesë për KQZ-në për të monitoruar financimin e zgjedhjeve dhe transparencën e shpenzimeve, duke përfshirë auditues ndërkombëtarë për financimin e fushatës së partive politike dhe ndryshime të mundshme në ligjet përkatëse.
11-Emërimi i ekspertëve teknikë si zëvendësministra në ministritë që mund të ndikojnë në procesin zgjedhor, të ndihmuar nga partnerët ndërkombëtarë, të cilët do të monitorojnë çdo çështje që ka të bëjë me procesin zgjedhor
12-Caktimi i përkohshëm i personave të respektuar, të cilët nuk përfaqësojnë parti politike, si zyrtarë të lartë të Ministrisë së Arsimit dhe Policisë dhe monitorim i fortë ndërkombëtar për të parandaluar abuzimet e mundshme të administratës publike.
13-Strukturë e veçantë në Policinë e Shtetit për të monitoruar problemet e lidhura me zgjedhjet, të përbërë nga Zëvendës Drejtori i Përgjithshëm dhe 12 Zëvëndës Drejtorë rajonalë, të ndihmuar nga PAMECA dhe ICITAP.
14-Shtyrja e zgjedhjeve deri më 16 korrik (Ky propozim daton që nga 25 prilli, pra 3 javë para se propozimi i integruar ju prezantua palëve!)
15-Droga:
–Komuniteti ndërkombëtar do të monitorojë çrrënjosjen e kanabisit.
–Pjesëmarrja e opozitës në Task Forcën Kombëtare të luftës kundër Drogës.
16-Dekriminalizimi (Largimi dhe parandalimi i kriminelëve nga mbajtja ose kërkimi i posteve publike)
–Partitë politike angazhohen publikisht për ekzaminimin e fortë të kandidatëve në listat partiake dhe të koalicionit.
–KQZ ekzaminon kandidatët nëpërmjet personelit shtesë, me mbështetje ndërkombëtare (të plotësuara në përputhje me Ligjin e Dekriminalizimit dhe Kodin Zgjedhor)
–Angazhimi i SHBA dhe partnerëve të tjerë për t’u dhënë Kryetarëve të partive politike rekomandime të mbështetura mbi të dhënat penale të kandidatëve.
17-Mbështetje ndërkombëtare për forcimin e monitotorimit të regjistrit të zgjedhësve.
18-Mbështetje ndërkombëtare për KQZ-në për ngritjen e linjave telefonike të ndihmës, për vëzhgimin dhe shqyrtimin e ankesave mbi ligjin e shërbimit civil dhe blerjen e votës.
19-Mbështetje ndërkombëtare për vëzhgimin e rolit të medias në zgjedhje dhe caktimin e segmenteve orare në media. Ndalimi i transmetimeve të videokasetave të partive politike të regjistruara më parë pa identifikim të qartë.
20-Kthimi i Opozitës në Parlament, për formimin e Komisioneve të Vetingut.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.