A është grupi i gjakut tregues nëse do ta kalojmë Covid-19 rëndë?

A është grupi i gjakut tregues nëse do ta kalojmë Covid-19 rëndë?

229
SHPËRNDAJE

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se njerëzit me grupin e gjakut A rrezikojnë më shumë të infektohen me koronavirus , ndërsa ata me grupin 0 kanë më pak të ngjarë të infektohen . Por një studim i ri amerikan, më i madhi në llojin e tij deri më tani, ka arritur në përfundimin se nuk ka prova të mjaftueshme për të sugjeruar që grupi i gjakut në të vërtetë ndikon në rrezikun e seriozit Covid-19, apo edhe mundësinë e infeksionit në fazën e hershme.

Studimi i rreth 108,000 njerëzve që iu nënshtruan testimit të koronavirusit ose u shtruan në spital për shkak të tij në tre shtete të SHBA, nuk gjeti ndonjë lidhje të rëndësishme midis llojit të gjakut dhe diagnozës së koronavirusit me anë të testit, apo ashpërsisë së simptomave të sëmundjes.

Ekzistojnë katër grupe kryesore të gjakut (A, B, AB, O) dhe ato varen në një masë të madhe nga sfondi gjenetik i secilit person. Autori kryesor i studimit, Dr. Jeffrey Anderson, i Qendrës Mjekësore Intermountain në Salt Lake, Utah, tha: “Ne nuk gjetëm asnjë lidhje midis grupeve të gjakut dhe ashpërsisë së infeksionit”.

“Ne besojmë se marrëdhëniet e rëndësishme midis koronavirusit nga njëra anë dhe Covid-19 nga ana tjetër në grupet e gjakut nuk ka gjasa”, thanë studiuesit, të cilët, megjithatë, nuk kanë asnjë shpjegim të besueshëm pse studimet e mëparshme kanë ardhur në një përfundim tjetër. Ata e konsiderojnë të mundshme që faktorë të ndryshëm të luanin një rol, të tilla si fati, paragjykimi, ndryshimet gjenetike në njerëz të mostrave të ndryshme të popullsisë, ndryshimet në gjeografi, variantet e koronavirusit, etj., Me rezultatin përfundimtar, siç vlerësojnë ata, të shfaqjes së një grupi. gjaku më i prekshëm nga virusi SARS-CoV-2.

S'KA KOMENTE